Annons:

Minimal risk att smittas av corona vid utlandsresa

Enligt flygbranschorganisationen IATA är risken för att smittas av coronaviruset vid flygresor är extrem liten. Man har bara konstaterat ett fall på 27 miljoner resenärer. Samtidigt meddelar den europeiska charterjätten TUI att man sedan pandemin startade haft 2,1 miljoner resande från olika länder och av dessa har endast 163 bekräftats blivit smittade under resan. Detta är färre än 8 av 100 000. Samma bild delas samtliga svenska researrangörer, enligt ett pressmeddelande.

– Att mindre än 8 på 100 000 resenärer smittats måste anses som väldigt lågt då i princip alla länder i Europa ligger på en väsentlig högre nivå. Somliga länder har så högt som flera hundra smittade per 100 000 invånare, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar en rapport från flygbranschorganisationen IATA att det endast finns 44 konstaterade fall som blivit smittad under själva flygresan sedan pandemin bröt ut. Detta bland 1,2 miljarder flygpassagerare, vilket motsvarar ett fall per 27 miljoner resenärer.

– Ventilationen ombord på ett flygplan kan jämföras med en operationssal. Detta tillsammans med flygets säkerhetstänk gör flyget till det säkraste transportsättet, även sett ur smittrisksynpunkt, säger Didrik von Seth i ett pressmeddelande.

Populära vinterdestinationer som Kanarieöarna visar på en låg spridning av coronaviruset med 77 fall per 100 000 invånare att jämföra med 85 fall för Sverige.

– Vi kan klart konstatera att just utlandsresandet inte bidrar till smittspridning i högre grad än något annat. Följer man bara Folkhälsomyndigheternas rekommendationer kan man hindra smittspridningen minst lika bra under en resa som att vara kvar i Sverige, säger Didrik von Seth i ett pressmeddelande.

Fakta

IATA rapport HÄR

Smittspridningen på Kanarieöarna jämfört med andra länder HÄR

7 kommentarer

  1. Alf Hedlund: Om man läser hur man gjorde står det översatt "Även om det inte finns något sätt att fastställa en exakt sammanställning av möjliga flygassocierade fall..." Dvs undersökningen är ju helt värdelös.
  2. Anonym: Det svenska paret som smittades på flyget hem från Italien i våras efter att en man nös på raden bakom dem i flyget och vätska träffade dem, verkar det som man har glömt!! Hustrun var ju väldigt dålig och låg på intensiven. Glömmer inte mannens berättelse i tv.
  3. Hans: Siffrorna som presenteras är en blandning av äpplen, päron och sura citroner. Det finns ingen substans.
  4. Anonym: Även om självklart smittan har spridits under flygresor och utlandsvistelse så visar dessa rapporter men all önskvärd tydlighet att spridningen under de senaste 7 månaderna inte har varit större under utlandsresor än i övrigt. Detta är något som även har konstaterats av experter senast i Aktuellt i måndags. Sen måste man ha respekt att många lever i tron att just flygresan utgör en risk för smittspridning. Som en anekdot kan jag berätta om när jag åkte SL-buss tidigare i veckan. En kvinna pratade högt i telefon och ondgjorde sig för att smittan riskerade att sprida sig de fulla flygplanen under höstlovet. Detta gjorde hon i en knökfull buss där ingen hade mask på sig. Inte ens hon.
  5. Martin Wirth: Jag har rest utomlands ett flertal gånger de senaste fem månaderna. Jag vill hävda att om man är försiktig så innebär inte flygresan större risk än att handla på ICA och mindre risk än att besöka ett shoppingcentra under en helg. Och då skall vi inte prata om restaurangbesök kvällstid efter några glas vin. Detta bekräftas av att ingen eller försvinnande få bland kabinpersonalen i Europa smittats trots deras exponering mot massor av passagerare. Om någon är avskräckt från att flyga p g a Covid-19 så finns det större kameler att vara rädd för. Det blir nog till att isolera sig hemma i något år framåt. Mitt tips: Om lusten att resa finns där, ut och res, gärna med flyg, men var som alltid försiktig. Det finns inget säkrare kollektivt transportmedel.
  6. Erik: Didrik har inte den kunskap som krävs för att uttala sig om det han påstår. Därför bör han också avstå från att uttala sig i smittoriskfrågan
  7. Anonym: Erik har inte den kunskap som krävs för att uttala sig om det han påstår. Därför bör han också avstå från att uttala sig i frågor överhuvudtaget
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024