Annons:

Minnesord: Katarina Lakocinski – Globetrotter och vännernas vän!

Fastän vi visste att hon var svårt sjuk i leukemi kom det som en chock när Katarina lämnade jordelivet den 11 januari, bara några timmar efter hon anlänt till Byle gårds hospice i Täby.

1948-2022

Vi är många som sörjer idag. Vi vet inte någon människa som hade så många vänner som Katarina och de flesta var riktigt nära vänner. En sak är säker – hon hade den tjockaste adressboken i världen! Och hon vårdade oss bättre än de flesta gör och glömde aldrig en bemärkelsedag.  Såg oss alla, precis som hon såg alla resenärerna på de otaliga rundturerna hon lett i världen. Alla kände sig sedda och viktiga. Och det var en ömsesidig kärlek.

Samtalen böljade. Det var glädje och fniss, lek och djupaste allvar i en salig blandning. Vi talade om stort och smått – alltid och hela tiden – med stort engagemang. Katarina var en väldigt levande person. 

Hon var nyfiken, godhjärtad och vänfast och fylld av upptäckarlust. Och hade en finkalibrerad humor! Samtidigt var hon känslig och sårbar, vilket kanske inte alltid syntes utåt. 

Katarina var en sann globetrotter. I grunden var hon socionomen från Lund, som även skaffade sig en examen på IHR. Men arbetsmässigt var det resebranschen som lockade och tog mest plats i hela hennes liv. 

I ungdomen var hon en orädd äventyrerska som gav sig ut i världen. Hon hörde till pionjärerna som var med och skapade historia i resebranschens barndom.  På tidigt 1970-tal blev hon en uppskattad rundtursledare i Vingresors värld på Ceylon, som hon älskade. Det fortsatte i Sydindien och så småningom på ett otal andra platser i världen. Under en period var hon också rektor för Vingskolan i Åre.

På 80- och 90-talet arbetade hon i USA, som reseledare och med sitt eget incoming företag, Katlak Tours. Ibland mellanlandade hon i sin fina lilla etta på Lützengatan i Stockholm och ägnade sig åt kamratlivet även på hemmaplan. Sedan flög hon tillbaka till Florida, dit vännerna var välkomna. Oftast bjöd hon både på inkvartering och fest i sin lilla lägenhet vid kanalen i Fort Lauderdale.

Katarina var praktisk, klok och obrottsligt lojal mot sina arbetsgivare.  Det vet man på Globetrotter, Club Eriks, Hansen & Partners, och Lime Travel, företagen hon jobbade för som reseproducent efter hemkomsten till Sverige. Det var ordning och reda och allt dokumenterades. Med erfarenhet som få, snickrade Katarina ihop program och körscheman med mästerlig precision. De som jobbade med grupper som Katarina producerade, fick lära sig att koda de avancerade och färgglada excelarken med tidsscheman och kontakter i detalj. Allt för att göra det enkelt för kunder, leverantörer och reseledare.  Och vid oförutsedda händelser hade Katarina alltid en ”Plan B”.

För 30 år sedan träffade Katarina sin Sven och i mitten av 90-talet flyttade hon tillbaka till Sverige. Sven och Katarina fick många fina år tillsammans, fyllda av ömsesidig kärlek och stor värme.

Tuffle. Katarina. Katlac. Kärt barn har många namn. Nu sörjer Sven sin älskade fru och broder Martin sin kära syster.  Och vi sörjer och saknar en sann vän!

Inkan Andersson

Cattis Hådell

Elisabet Lanz

Lena Villiaume

9 kommentarer

  1. Andréas Näsman: Världens goaste och finaste person. Varje gång jag träffade henne så kände jag en sådan enorm glädje och värme inom mig. Så saknad. R.I.P. Mina tankar går till hennes Sven och nära och kära.
  2. Hasse Berglund: En rolig och fantastisk människa, med stort hjärta och skarp blick! Ett riktigt "bransch-proffs"! Vila i frid Katarina!
  3. Anonym: Tack TravelNews för att Katarina fick vara med såhär. Det var hon värd ❤️ Laila och Göran
  4. Helena Sjögren: En mer levnadsglad och underbar vän/kollega har jag nog aldrig haft. En stor förlust för oss alla som fått glädjen att vara Katarinas vän, alla hennes underbara historier om resor och annat kommer jag bära med mig som ett kärt minne. Vila i frid!! ❤️ // Helena
  5. Lena Olofsson: Käraste Katarina - så tom världen blir utan din härliga röst i luren o alla Mail! Du saknas oss!
  6. Bo Spjuth: Katarina, vi träffades i början av 1980-talet via vår gemensamma vän Gunilla Mårtensson i New York. För en yngling som mig var det ren magi att samtala med två så starka, roliga, galna och livsbejakande kvinnor, Ni hade verkligen aptit på livet - i stort och smått. Under åren har vi setts, kalasat eller bara skickat trams sms, det sista i November förra året. Någonstans sitter du nu med Gunilla och jag lovar det är inte en tyst minut. Tack för allt Katarina Bosse
  7. Roger Ljungström: Det är med stor sorg jag läser detta. Katarina en av de finaste och bästa vännerna man kan ha. Ett proffs att jobba med och lärde mig alltid nya saker varje gång vi träffades eller pratade. Tänker på dig i din stora sorg och saknad, Sven. RIP Katarina
  8. Lotta Kronstam: Ja en chock var det. Vi i branschen har mist Katarina. Vårt föredöme. Ingen var någonsin nervös när Katarina höll i dirigentpinnen. Inte uppdragsgivarna, inte gästerna. Det handlade om precision och upptåg i lagoma doser. Alltid med en knorr - och ett ifallifall-konto! Efteråt; alla berättelser och betraktelser. Alltid med värme och kärlek. Sarkasm var inget för dig och du älskade alla. Särskilt de besvärliga. Härliga resupplevelser sydde du ihop och du och Sven njöt av att resa med så ofta det gick. Hela "gamla" och "nya" teamet på Lime håller dig i hjärtat och tänker med varmaste tankar på din Sven.
  9. Sven: TACK ALLA NI SOM SKRIVIT SÅ FINT OM MIN UNDERBARA GULLIS. MITT LIV HAR BLIVIT SÅ TOMT. DET FINNS INGEN ATT SKRATTA MED ELLERATT GE KRAM.VARFÖR?