”Rapporten visar att 16 procent av alla turer på elsparkcykel ersätter korta bilturer”
Elsparkcyklarnas framfart får städernas befolkningar att delas i två läger: för eller emot. Krav på förbud i svenska städer har inte lett längre än att det förbjudet från 1 september köra eller parkera dem på gångbanor.
Men nu visar en rapport från Rambøll att de kan minska bilismen och få fler att åka kollektivt.
– Rapporten visar att 16 procent av alla turer på elsparkcykel ersätter korta bilturer. Så de är bra för staden, säger Erik Hasselbalch, chef för Voi i Danmark till TV2 Lorry.
I Köpenhamn förbjöds ”eløpehjulen” 2020, men kom tillbaka hösten 2021. Fast från årsskiftet är de inte tillåtna i stadens Indre By, och delar av Vesterbro, Nørrebro, Østerbro, Christianshavn och Amager.

Rambøll har tittat på Stuttgart i Tyskland där elsparkcyklarna integrerades i kollektivtrafiken. Där såldes 35 procent fler biljetter till kollektivtrafiken. I rapporten pekas de ut som en ”last-mile” lösning, de används den första eller sista biten i stället för bil.
Voi och Dansk Erhverv (Dansk Näringsliv) som står bakom rapporten hoppas nu Köpenhamn ska släppa på restriktionerna i innerstaden när den nya reglerna med förbud där ska utvärderas i höst. Före förbudet uppskattades 63 procent av turerna sluta i innerstaden. Och Voi stämmer i bäcken genom att i samarbete med kommunerna vilja bygga upp parkeringsbås för elsparkcyklarna kombinerat med GPS-lås som gör att de måste parkeras där i stället för att ställas lite var som helst.
Nu blir det upp till partierna att studera utvärderingen och framtiden för elsparkcyklarna på Köpenhamns gator.