Annons:

Premium

Nya avslöjanden om Spies: nazist som ville till ryska fronten

Eftervärldens bild av resekungen Simon Spies smolkas nu allt mer. Först avslöjades att han betalade tonårsflickor för sex och för att misshandla dem. Nu avslöjas att han var aktiv nazist under andra världskriget och ville ansluta sig till tyska armén i striderna mot Sovjet. Text Janne Sundling

”Jag vill själv gärna se och uppleva en av vår tids stora begivenheter och personligen göra en insats för den, och det skulle glädja mig om ni kan finna användning för min arbetskraft i Ryssland”

Simon Spies startade sitt eget danska reseföretag på 50-talet och växte snabbt i hela Skandinavien med sitt Spies resor. 

Först kom DR-dokumentärserien ”Spies og morgenbolledamerne”, där berättar kvinnor som genom 60- och 70-talen själva haft en relation med resekungen om vad som hände.

Flickor mellan 15 och 18 år anställdes för att vara sexuellt tillgängliga för Spies-direktören. Resekungen erbjöd också betalning för att få utöva våld mot dem.

Sedan tidigare har det varit känt att han var medlem i nazistpartiet under andra världskriget. ”På praktiska grunder” förklarade Spies själv. Han skulle gjort det för att få arbete som ekonom i Österrike. Men dokument som tidningen Berlingske tagit fram visar något annat. 1942 anmälde han sig som frivillig i tyska arméns strider mot Sovjetunionen.

Men i den officiella historieskrivningen låter det annorlunda. Han blev nazist av ”opportunistiska och praktiska grunder och inte av politiska eller ideologiska” heter det i boken ”Simon Spies: Solkungens liv och tid”.

Men dokument i danska riksarkivet avslöjas att Spies anmälde sig som tysk ”kolonisatör” i attacken mot Sovjetunionen. Totalt anmälde sig 170 danskar och bland dem fanns en 21-årig Spies.

”Jag är 21 år gammal och 176 centimeter hög. Jag har alltid varit sund och frisk och jag är av ren nordisk härkomst”, skriver Spies i ansökan.

Han skriver att han haft arbete som bokförare på ett företag i Salzburg och arbetat för Terra Film, som producerade nazistisk propagandefilm.

”Jag vill själv gärna se och uppleva en av vår tids stora begivenheter och personligen göra en insats för den, och det skulle glädja mig om ni kan finna användning för min arbetskraft i Ryssland”, skriver Spies i ansökan.

Forskaren Steen Andersen menar att allt detta visar att han inte blev medlem av ”praktiska” skäl. 

”Simon Spies ville det verkligen. Han var inte bara passiv DNSAP-medlem. Han var villig att resa till Ryssland och uppträda som kolonialist på erövrat land”, säger han. Men Spies kom aldrig iväg, och de tyska framgångarna på östfronten vände till motsatsen. 

Simon Spies själv dog 1984 till följd av en leversjukdom.