”Vi är oroliga inför den kommande helgen”
På söndagen drabbades hela 41 000 av 85 000 resenärer av förseningar på mer än femton minuter. Inför den förlängda helg är många flygstolar bokade. På söndag kommer årets mest hektiska resdag hittills, med över 90 000 passagerare som åker in och ut från flygplatsen.
Hur stora förseningarna blir beror på hur många flygledare från Naviair som dyker upp på jobbet beroende av konflikten.
– Det mest olyckliga med det här är att vi inte kan förutse förseningarna. I den normala världen rapporterar vi antalet passagerare som ska genom flygplatsen till Naviair, där de sedan sätter in antalet flygledare som ska användas. Men nu har allt vänts upp och ner, säger Lise Kürstein, presschef på Köpenhamns flygplats
Där flygledare normalt är tillgängliga är det nu flygplatsen som måste anpassa sig till en begränsad besättning. Det har resulterat i försenade avgångar och ankomster.
– Vi är oroliga inför den kommande helgen. Vi vill undvika att våra passagerare måste vänta på försenade flyg och få en dålig upplevelse.
Den stora bristen på flygledare beror på att Naviair sa upp cirka 45 av 300 flygledare under pandemin.

Sedan dess har flygtrafiken kommit igång igen snabbare än väntat. Det löstes delvis genom att flygledarna tog extra pass.
Men sedan april har de inte längre velat ta extrapass och det har nu resulterat i betydande förseningar på Köpenhamns flygplats.
Enligt Naviairs vd, Mads Kvist Eriksen, kommer motståndet mot extrapass samtidigt som de lönekrav som flygledarförbundet DATCA ställt under en period då det är för få flygledare.
I en presentation till den statligt ägda flygtjänsten Naviair föreslår flygledarna att deras löner ska öka med upp till 40 procent om de ska fortsätta ta extrapass.
Det kommer att innebära en lön på över 1,7 miljoner danska kronor.
Presentationen visar också att flygledare vill arbeta 12 procent mindre än dagens 37 timmar per vecka.
Esben Jean-Pierre Blum, ordförande i DATCA, har sagt till Berlingske att facket har kommit med vad han kallar ett erbjudande om löneförhandling och inte ett krav.
Han anser att lönerna för flygledare måste spegla vad som har hänt utomlands efter coronakrisen. Här har lönerna nästan exploderat och det har bland annat resulterat i att några danska flygledare har slutat och fått jobb i andra länder.
Men med ett sommarlov bara några månader bort kan konflikten skapa ännu större osäkerhet.
– Efter covid har folk sparat ihop en stor reslust och vi har förberett oss för en sommar då många ska resa. Konflikten kan resultera i ännu fler förseningar i sommar, och det är verkligen synd, säger Lise Kürstein.