Annons:

Annons:

”Röd turism” på uppgång i Kina – en mångmiljardindustri för landet

I Kina växer den så kallade "röda turismen", det vill säga att man besöker platser kopplade till det styrande kommunistpartiets historia, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Den här typen av turism är understödd av regeringen och har blivit en mångmiljardindustri i Kina.

Att besöka olika så kallade ”revolutionära” och historiska platser ingår i den röda turismen som är på uppsving i Kina. Det handlar om allt ifrån att besöka Mao’s tidigare bostäder till platser där kommunistpartiet tidigare har haft sina baser.

– De flesta som kommer hit är partimedlemmar, men nu är det inte bara den äldre generationen som kommer, utan andra åldersgrupper också. Så det är allt fler besökare, inkomsterna ökar för restauranger, turistbussar och boenden, säger turistguiden Xing Qinqing, som jobbat som guide i fem år.

Den röda turismen är understödd av regeringen. Sedan 2004 är den inskriven i en nationell turistplan, och antalet turistmål har byggts ut. Satsningen har gett resultat och gjort den röda turismen till en mångmiljardindustri. Enligt siffror från det kinesiska kultur- och turistministeriet så har antalet ”röda turistresor” tiodubblats sedan 2004, och utgör nu en tiondel av turismen i Kina.

– Det är nästan som en martyrsaga. Och det är ensidig bild av historien, där kommunistpartiets ledare är hjältarna, som visas upp på de röda turistmålen, säger Rana Mitter, professor för modern kinesisk historia och politik vid Oxfords universitet, som menar att den röda turismen används för att skapa politisk legitimitet.

En kommentar

  1. Gerald Amoudruz: Skrämmande! Lillebror Nordkorea är inte ensam om att hjärntvätta sina människor…
STRICCT TRAVEL expanderar!
Sista ansökningsdag:
8 oktober 2021
På nytt jobb

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.