Annons:

Premium

Så jobbar resebranschen med hållbarhet

Hur jobbar ni med hållbarhet? Travel News ställde frågan till en rad företag i resebranschen. Här är svaren.

Lennart Bergbom, strategidirektör Swedavia
– Hållbarhet, såväl miljömässig som social och ekonomisk, är utgångspunkten i allt Swedavia gör och hur vi styr företaget. Vi ser dessutom att kundfokus är en nödvändig del av hållbar utveckling. Fokus på hållbar utveckling i alla dess delar är en förutsättning för att vi ska kunna vara långsiktigt framgångsrika.

Vilken är den viktigaste hållbarhetsfrågan för Swedavia?
– Jag tror inte att man ska peka ut en specifik fråga som särskilt viktig. Det viktigaste för oss är att vi når våra mål inom alla hållbarhetsområden. Det är ambitiösa mål och balans mellan de olika hållbarhetsperspektiven som gör en verksamhet verkligt hållbar.

 

Katarina Daniels, pr- och kommunikationsansvarig Ticket
– Ticket minimerar aktivt pappersförbrukning bland annat genom att inte skriva ut dokument direkt, utan utskrift sker först efter att användaren bekräftat detta vid skrivaren. Vi deltar övergripande i utvecklingen av elektroniska resedokument och fakturor. I våra butiker samt vårt huvudkontor strävar vi dessutom hela tiden efter att effektivisera vår vatten-, el- och energiförbrukning.

– Som ett led i vårt externa miljöarbete är vi angelägna om ett nära samarbete med reseleverantörer och partners som är engagerade i hållbarhets- och miljöarbete.

Klimatkompenserar ni för era resor?
– Vi klimatkompenserar inte automatiskt resor, men ger de kunder och kollegor som önskar en möjlighet att klimatkompensera för sin resa.

– Utöver detta engagerar sig Ticket också i samhällsfrågor som ligger nära vår verksamhet. Vi har valt att koncentrera våra insatser till samarbete med New Hope samt Ecpat. Alla Tickets anställda uppmanas att bidra med 30 kronor i månaden till New Hopes arbete, samtidigt som företaget Ticket matchar de anställdas bidrag.

– När det gäller Ecpat bistår Ticket med informationsspridning.

 

Marie Malmros, kommunikatör, Birka Cruises
– Förutom att både fartyg och kontor är certifierade enligt ISO 14001:2004, jobbar Birka hela tiden för att minska utsläpp och energiförbrukning. Allt från katalytisk avgasrening på alla motorer och lågsvavligt bränsle till att ta hand om vårt eget avfall och investera i nya propellrar.

– Dessutom är skrovet målat med giftfria bottenfärger, botten borstas för att minska bränsleåtgången och vi kryssar alltid med låg fart, anpassad till den känsliga skärgårdsmiljön. De senaste åren har vi genomfört ett stort energibesparingsprogram som gett mycket goda resultat och ett matavfallsprojekt för att minska matsvinnet.

– En långsiktigt hållbar verksamhet handlar också om hållbara medarbetare: närvarande ledarskap, möjligheter till gemensamt ansvar för utveckling, utbildning och arbetsmiljö tillsammans med friskvårdsaktiviteter.

Vad kan det vara?
– Exempelvis hälsosam personalmat, sluta-röka-stöd och uppmuntra motion och hälsa. I våras körde vi en Challengize-tävling där vi inspirerade och tävlade mot varandra genom att röra på oss. Det gav poäng som i sin tur blev till pengar till Barncancer- och Alzheimerfonden (som kollegorna valde själva). Ett viktigt resultat av flera års arbete är den ökade frisknärvaron, vi har halverat vår sjukfrånvaro hos sjöpersonalen.

 

Emma Sandsjö, kommunikationschef BRA.
– BRA är ISO 140001-certifierade och har varit så sedan 2009 och vi arbetar aktivt med att minska vår klimatpåverkan, främst genom att minska utsläppen av koldioxid men också genom minskad mängd avfall och genom att arbeta med leverantörer som också har ett strukturerat miljöarbete.

– BRA har som mål att halvera de fossila koldioxidutsläppen per passagerare mellan 2015 och 2015. För att uppnå målet byter vi flygplansflotta till de mest klimateffektiva flygplan som finns på marknaden och flyger till delar på biobränsle. De senaste två åren har vi bytt ut vår turbopropflotta och det minskar utsläppen med 35 procent. 2020 börjar vi ersätta jetflottan med CSeries som minskar klimatpåverkan med cirka 35 procent också på jetsidan.

Hur jobbar ni med frågan mot era kunder?
– Våra kunder har möjlighet att minska sina klimatutsläpp genom att välja grön bonus eller grönt avtal. Gröna avtal är för företagskunder som vill flyga på biobränsle. Grön bonus kan alla resenärer få genom att köpa biobränsle för sina intjänade bonuspoäng.

 

Fredrik Henriksson, presschef SAS.
– Hållbarhet är en existentiell förutsättning, inte bara för SAS som bolag utan för hela flygindustrin, och är därför en integrerad del i vår verksamhet.

– Flyget är ett globalt kollektivt transportmedel som bidrar till att skapa ekonomisk tillväxt och internationell integration. Men givet klimat- och miljöpåverkan kopplat till utsläpp är vår främsta prioritet inom hållbarhetsarbetet att reducera den fossila bränsleförbrukningen i vår flygverksamhet. Vi har som mål att reducera vårt koldioxidutsläpp per flugen passagerarkilometer med 20 procent fram till 2020 jämfört med 2010.

Ge tre exempel på hur SAS minskar miljöpåverkan.
Vårt kontinuerliga arbete med att förnya och anpassa flygplansflottan
– Flyga effektivare med existerande flygplan inklusive gröna inflygningar, påskynda kommersialiseringen av förnyelsebara flygbränslen och därmed skapa större efterfrågan och tillgång.

Hur ser hållbarhetsarbetet ut gentemot kunden?
– I våra lounger och ombord på våra flygplan jobbar vi med hållbara material och lanserade nyligen en ny mat- och dryckesmeny där fokus ligger på det närproducerade, mer näringsriktiga råvaror. Vi arbetar även med att förbättra avfallshanteringen. Ökad energieffektivisering, övergång till förnyelsebar energi och avfallshantering är områden som även adresseras på marken.

 

Erica Kronhöffer, hållbarhetsdirektör på SJ.
– SJ köper 100 procent förnybar el från vatten och vind till både tåg och lokaler, och alla resor med SJ är sedan 1994 märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Trots att vi i grunden har en miljömässigt bra produkt så arbetar vi ständigt för att ytterligare förbättra vår miljöprestanda. Miljöarbetet består av allt ifrån att förbättra källsorteringen på kontor och ombord, att utbilda alla förare i ecodriving till att ställa tuffa miljökrav vid upphandlingar och inköp.

– En hållbar resa handlar om mer än bara miljö. Som hållbar tågoperatör går socialt, miljömässigt och ekonomiskt ansvar hand i hand. Förutom säkerhet är SJ:s viktigaste hållbarhetsfråga punktlighet. Hög punktlighet är en förutsättning för SJ:s och hela järnvägens förtroende och att så många som möjligt reser med oss – för klimatets skull.

 

Magdalena Öhrn, informationschef Ving.
– För att Ving ska kunna fortsätta vara ett lönsamt och attraktivt företag är det viktigt att vi arbetar långsiktigt med hållbarhet. Det är allt från att köpa in allt bättre och effektivare flyg, något vi satsade på för ett par år sedan, till att erbjuda hotell som är miljöcertifierade och socialt etiskt certifierade. Vi har också en uppförandekod som våra underleverantörer måste följa.

– Vi certifierar alla våra egna hotell med miljömärkningen EU Ecolabel, och vi har en miljöklausul i alla avtal med övriga hotellpartners att de ska arbeta enligt ett antal grundläggande miljökrav som har till mål att minska energi-, vatten- och kemikalieförbrukningen samt begränsa mängden avfall. Vi är också anslutna till Travelife som inbegriper både miljö och socialt ansvar.

 

Lena Bjurner, HR- och hållbarhetsdirektör, Scandic.
– 1993 beslutade Scandic om ett miljöprogram och involverade samtidigt medarbetarna i att ta fram lösningar på hur vi kan göra bra saker för både miljön och ekonomin. Genom detta har vi bland annat minskat våra koldioxidutsläpp med över 60 procent genom åren, vi har uppfunnit handduksprincipen som innebär att gästerna låter handduken hänga kvar om de inte vill få den tvättad och vi har också slutat sälja vatten i flaskor. Därigenom har vi minskat transporten av 3,6 miljoner flaskor varje år.

Är ni Svanen-certifierade?
– Ja, och det ställer höga krav på återvinning och användning av energi, vatten, kemikalier och ekologiska produkter. Inom restaurang och kök har vi exempelvis utvecklat rutiner för att minska matavfall med enkla metoder som att väga avfall och använda mindre tallrikar. Detta har minskat matavfallet med upp till 50 procent på en del hotell.

– På Scandic handlar hållbarhet även om mångfald, inkludering och hälsofrågor för både gäster och medarbetare. Vi vill spegla samhället vi lever i, och gör det genom att anställa människor från olika kulturer och bakgrunder.

 

Annika Cederlöf, kommunikationskoordinator HRG Nordic.
– Lokalt har HRG Nordic en skyddskommitté och en handlingsplan är kopplad till vår miljöpolicy. Vi fokuserar till exempel mycket på att minska pappershanteringen. På global nivå har vi en styrelseledamot med specifikt miljöansvar.

Vad gör ni internt på era kontor?
– Vi sopsorterar, tänker oss för innan vi printar, har miljövänligt papper i skrivarna och dricker ekologiskt kravmärkt kaffe. Dessutom väljer vi i första hand virtuella möten.

Och hur arbetar ni med hållbarhet mot era kunder?
– Genom att inkludera miljöaspekten i samarbetet och att erbjuda service och tjänster som höjer medvetenheten hos resenärerna. Vi gör det till exempel genom att förse dem med miljörapportering, CO2-rapportering på bokningsbekräftelserna, CO2-kompensering på flyg och styrning enligt miljöpolicy vid bokningstillfället oavsett bokningsväg. Vi hjälper också kunder med upphandlingar gentemot hållbara leverantörer.

 

Elenora Hansi, informationschef Viking Line.
– Viking Line har långsiktigt ställt krav på mer miljöanpassad teknik, genomfört bränslebesparingsprogram och introducerat nya miljöanpassade koncept ombord. Tack vare ett aktivt engagemang har rederiet utvecklat ett miljöarbete som sträcker sig längre än vad lagar och regelverk kräver.

Vilken är den viktigaste hållbarhetsfrågan för Viking Line?
– Att utveckla fartygsteknik som minskar vår miljöpåverkan i så hög grad som möjligt. Vi var först ut med världens första stora LNG-drivna passagerarfartyg Viking Grace, och utvecklar just nu ett nytt fartyg som kommer att minska C02-utsläppen ytterligare.

– Vårt hållbarhetsarbete syftar också till att hjälpa medarbetare och alla våra resenärer att fatta bättre miljöbeslut i det lilla. På kontoret handlar det exempelvis om att sopsortera, dra ner på pappersförbrukningen och att synliggöra hållbarhetsfrågor genom interna tävlingar. På havet är vi noga med att minska matsvinn, aldrig använda giftiga båtbottenfärger och självklart föra allt förbrukat vatten och alla sopor grundligt sorterade i land.

 

Janis Pavuls kommunikationsdirektör, Tallink Silja
– Vi har sedan 2002 beställt och tagit i drift åtta helt nya fartyg som ersatt äldre tonnage. Denna satsning i mångmiljardklassen har sammantaget inneburit en förbättring för miljön i och med att det nya tonnaget designats enligt metoder som minskar utsläpp, svallvågor, bottensug med mera. Det senaste tillskottet i vår flotta är Superstar från januari 2017 som drivs med LNG.

– Parallellt med förnyelsen sker även ständig översikt av driftsoptimeringen och ombordverksamheten för att finna nya metoder för ökad hållbarhet.

Vad gör ni internt på företaget?
– Landverksamheten huserar sedan i våras i helt nya lokaler som certifieras enligt Miljöbyggnad Guld i miljöprofilområdet Norra Djurgårdsstaden. Solceller på taket som bidrar till elanvändning, bevuxna takterrasser för ökad isolering och effektiv källsortering är bara några exempel på våra ISO 14001 certifierade insatser.