Hur hittar jag dit? Lite slarvigt skulle man kunna säga att Oxenstiernan ligger i det område som en lite äldre generation främst skulle förknippa med Spiltan och Spiltaligan. Men det var längesedan den typen av associationer överhuvudtaget kom på tal. Kvarteret Krubban, som området kallas, har anor från 1700-talet och rymmer även Sebastian Schildts silversmedja sen många år tillbaka. Lite längre ner, vid Storgatan 35A, finns den stora regementsbyggnaden från 1800-talet, som ritades av Fredrik Blom, och bland annat användes som hemvist för kungens beridna livgarde. Statens fastighetsverk förvaltar alla byggnader i kvarteret Krubban och stora delar av området är klassificerat som byggnadsminne. Huvudbyggnaden i den Oxenstiernska Malmgården brann ner 1829 men flyglarna klarade sig. Den blev statligt byggnadsminne 1965. Längs Styrmansgatan finns även Spiltans förskola. Ett stenkast mot hörnet Linnégatan / Styrmansgatan hittar du Brasserie Elverket. Går du in på gården från Styrmansgatan så har du lekparken till vänster och en sorts impromptu boulebana framför dig som befolkas av gängse entusiaster när väderleken tillåter. Fortsätt promenera rakt fram så kommer du till Oxenstiernan.

Om solen skiner och rosévinet ställs fram, och med de spontana boulespelarna i blickfånget, visst kan man få något som liknar Frankrikevibbar men det är ingen självklar plats för en ny restaurang. Inte för en nybörjare i alla fall. Det första en restaurangkonsult skulle klaga på är förmodligen bristen på ‘foot traffic.’ För det är tyvärr så, det finns inte överdrivet många människor i omlopp precis här. Det är ett relativt anonymt kvarter, fjärran från Nybrogatan och Karlavägens folkvimmel. Så nära affärerna och utelivsstråken på kartan, men ändå avskärmat i verkligheten. Å andra sidan är det av den anledningen ett perfekt läge för en lite mer lågmäld uteservering, på en gård med flera stora lindar som ger behaglig skugga och med en uppspänd duk som solskydd när sommarhettan trycker på som värst. Och “lugn” är precis det som man eftersträvat med hela idén, påpekar Sebastian Schildt.
– Tanken är att det här ska vara en plats där det handlar om omtanke och innerlighet. Allting ska gå så snabbt dessa dagar och vara så slimmat och snyggt men här sysslar vi med omtanke, säger Sebastian Schildt.

Omtanken sträcker sig inte enbart till maten och kunderna, tycks det, utan innefattar även på ett högst personligt plan restaurangens design och formspråk. Sebastian Schildt driver även designfirman Subjective tillsammans med sonen Ruben. Sebastian Schildts fokus på att ge Oxenstiernan en svensk profilering genomsyrar valet av designers. Han har anlitat ett urval av Sveriges främsta formgivare och tagit fram en kollektion specifikt avsedd för restaurangens utsmyckning. Flera välkända svenska tillverkare, bland annat Gustavsbergs Porslinsfabrik och Klässbols Linneväveri, har varit med och levererat tallrikar, glas och linne till Restaurang Oxenstiernan. Personligt. Miljövänligt. Hållbart. Lokalproducerat. Det är ledord som sammanfattar Sebastian Schildts tanke bakom restaurangens framtoning ganska väl.
– Vi vill hålla oss i Sverige, vi har ju fantastiska resurser i det här landet. All mat, i den mån det går, kommer att köpas så nära som möjligt. Om vi inte hittar det i Stockholm så får vi leta längre bort i landet men tanken är att hålla oss inom Sverige, säger Sebastian Schildt.

Hållbarhetsfilosofin var även det som gjorde att Sebastian Schildt frågade Elvira Lindqvist om hon var intresserad av projektet. Elvira Lindqvist var tidigare kökschef på Fotografiska muséet och fick under 2020 utmärkelsen Årets Stellakock. Hon har alltså gedigen erfarenhet från restaurangbranschen sen tidigare.
– I februari visste jag fortfarande inte vem som skulle sköta köket. Det var lite stressigt. Jag hade försökt få tag på Elvira tidigare men då var det inte aktuellt. Jag försökte i år igen och då satt skon som en smäck. Det var rätt tid och rätt plats, säger Sebastian Schildt.
Elvira Lindqvist är tydlig med att rollen är som klippt och skuren för henne.
– Jag har jobbat med hållbarhet i många år och svenska småproducenter så det här projektet går hand i hand med allt det jag brinner för. Vi kommer att jobba mycket med lokala bönder och tänka växtbaserat, säger Elvira Lindqvist.

Och menyn då?
En övervägande grön kulinarisk resa. En nyttig och positiv överraskning.
Den meny Travel News och det samlade pressuppbådet fick avnjuta var i viss mån en blandning av gamla favoriter och överraskningar. Vad sägs om stenugnsbakat bröd med stenbits- och forellrom med gräddfil och lök? Gigasostron? Eller grillad sommarkål med sockerärta, gräddfilsvassle, ramlöksbär och lagrad ost från Almnäs. Svenskt alltså, som utlovat.
Text: Adam Rosander
Restaurang Oxenstiernan
Öppnar: Den 7 juli
Platser:
Matsal för 50 gäster.
Chambre séparèe för 16 gäster.
Chef’s table tar emot 10 gäster.
Öppettider:
Tisdag – Lördag: 11.00 – 22.00
Söndagar: 11.00 – 16.00