En soppa borde normalt sett i ett krig bara spela en roll för att mätta hungrande magar. Men rödbetssoppan borsjtj har faktiskt blivit ett inslag i Rysslands attack mot Ukraina och kriget som nu utspelar sig där.
Maria Zakharova, talesperson för Kreml, tog tidigare i april soppan som exempel på varför Ryssland ansåg sig tvingade till den ”militära operationen”:
– De kan inte ens dela med sig av sin borsjtj, sa hon, och försökte på något sätt koppla ihop det med påstådd xenofobi och nazism i Ukraina.
– Den har bara tillhört ett folk, bara en nation. Det här är precis vad vi pratar om, xenofobi, nazism, extremism i alla former, fortsatte hon.
Soppkriget började långt tidigare när ryska regeringen 2019 förklarade att rödbetssoppan var ”en av Rysslands mest berömda och uppskattade rätter”.
Från ukrainska regeringen i Kyiv kom en motattack. När Michelin nämnde borsjtj som en typisk rysk rätt när de började granska Moskvarestauranger 2020 protesterade de stark och startade en kampanj för att få Unesco att erkänna borsjtj som ett unikt ukrainskt bidrag till mänskligheten, och refererade i samma andetag till den neapolitanska pizzan.
Flera historiker håller med om att soppan har sitt ursprung i det som är dagens Ukraina och ska ha sitt ursprung från byarna längst floden Dnieper. Men soppan letade sig under tsartiden vidare och när Stalin på 30-talet beordrade fram en sovjetisk kokbok fanns flera borsjtjvarianter med i den.
Under sovjettiden kunde eller ville ingen protestera mot annekteringen av borsjtj, men med ryska krigsattacken har soppan på nytt fått en symbolisk roll.
– De har satt igång kriget för att radera vår historia, säger ukrainske stjärnkocken Ievgen Klopotenko som rent av rest runt för att i en film beskriva den ukrainska nationalrätten.
– Det är som om filmen handlade om mat, men den handlade verkligen om människor. För varje borsjtj är någons historia. Olika ukrainare, olika platser: konstnärer, Hutsuls, Odessa-judar, krögare och kockar, poeter, militärbas i Mariupol, Tjernobylmatsalen, övergiven ukrainsk by vid gränsen till Vitryssland, borsjtj i bergen, borsjtj vid havet, flodborsjtj, Krimtatarborsjtj, framtidens borsjtj. Nu har alla dessa saker som visas där fått en helt ny innebörd. Så, om du inte vet vad du ska se, se filmen Borsjtj och gråt av det faktum att vi är en, starka, vackra och unika. Och vi har en ukrainsk framtid.
Sugen på att prova? Här är ett av recepten på Borsjtj från Coop:
Ingredienser
- 6 råa rödbetor
- 2 gula lökar
- 1 morot
- 250 g vitkål
- 1 msk smör
- 1.5 liter vatten
- 1 krm svartpeppar
- 1 lagerblad
- 1 msk vinäger
- 1 krm peppar (efter smak)
- 1 krm salt (efter smak)
- 3 grönsaksbuljongtärningar
Gör så här
- Skala rödbetor, lök och morot, ansa vitkålen. Grovriv alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, eller skär grönsakerna i tunna, korta strimlor. Använd gärna matberedare. Smält smöret i en gryta. Lägg i och fräs strimlorna ett par minuter. Tillsätt vatten, peppar, lagerblad, vinäger och smulade buljongtärningar. Koka allt under lock på svag värme, 20-30 min.
- Finriv den sista rödbetan och tillsätt strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar.