Annons:

Premium Staden som aldrig sover har blivit svårare att drömma om

Staden som aldrig sover har blivit svårare att drömma om

När öppenheten utmanas blir vårt ansvar att bygga broar desto viktigare.

Det är kväll i naturreservatet Thornybush. Efter tre dagar av givande möten under tioårsjubilerande We Are Africa i Kapstaden – en mässa vars hela syfte är att knyta band mellan människor och kulturer genom att på olika sätt underlätta resande – är vi ett gäng journalister som valt att avrunda tiden i landet med safari i Greater Kruger National Park. 

Under en gemensam middag smälter vi våra upplevelser. Någon är från Australien, en annan från Storbritannien. Ett helt gäng är amerikaner. New York kommer på tal – denna städernas stad som sätter sig i kroppen och aldrig riktigt släpper taget. Många som ”inte gillar städer” älskar ändå New York. Nu diskuteras, helt seriöst, frågan om när vi icke-amerikaner i gruppen kommer att besöka New York igen.

Nya siffror från HotelHub visar att hotellbokningarna i USA under årets första kvartal backar med nästan 8 procent – och att det är värst i New York, där bokningarna minskat med 13 procent. Utvecklingen bekräftas av stadens turistorganisation som nyligen reviderade sin årsprognos, från 14,6 miljoner utländska turister till 12,1 miljoner. 

Hur stor andel bland de två miljoner färre utländska besökarna som svenskar utgör är oklart. Men enligt resebyrån Ticket har bokningarna till USA minskat med 21 procent mellan december 2024 och mars 2025 jämfört med samma period i fjol. I januari och februari var nedgången ännu brantare, nära 30 procent.

Att färre väljer att resa till New York har flera förklaringar. Ekonomin spelar in. En förhållandevis stark dollar och höga resekostnader gör det dyrt att resa över Atlanten. Men det hänvisas även till Trump-administrationen. Många uppger att de inte känner sig trygga med att semestra i ett land där politiken erfars som aggressiv och oförutsägbar. Oron över bemötandet vid gränsen är måhända delvis baserad på skräckhistorier som lyfts av medier, men reell likväl. 

Runt middagsbordet i Sydafrika konstaterar vi att våra upplevelser i landet, är fantastiska och minnesvärda för att de präglats av ett innerligt mottagande. Kan vi klandra dem som nu väljer att undvika resor till New York när turism bygger på just detta – på att känna sig välkommen? På nya upptäckter, nya möten och ett utbyte av erfarenheter, kulturformer och berättelser. 

Det är dystert att se berättelsen om New York knaka i fogarna. 

”Precis när vi kom tillbaka på fötter [efter pandemin] blir vi omkullsparkade igen”, kommenterade en hotellägare nyligen läget i en artikel i New York Times. Det är talande. Turismen är en bärande del av stadens ekonomi. Över 260 000 personer är anställda i sektorn – och det är de utländska turisterna som spenderar mest, stannar längst och återvänder mer frekvent.

Den där oemotståndliga känslan att vilja återvända är resultatet av en växelverkan, och något skiftar i grunden när en stad som New York börjar upplevas som mindre öppen, mindre inkluderande. Staden som aldrig sover vaknar upp till insikten om att magin just nu hotas av politikens kortsiktighet. Kanske är det när öppenhet utmanas som våra uppdrag inom resebranschen blir som viktigast. För turism handlar inte bara om att korsa gränser, utan om att bygga broar där andra reser murar.