Annons:

Svårfylld personalbrist inom svenska turismnäringen i sommar

Passtiderna är inte de enda resebaserade problem-faktorerna i Sverige. Turismnäringen över hela landet rapporterar svårigheter med att fylla personal på restauranger, hotell, och spa. Trots nytänkande initiativ inom rekryteringen räknar man med underbemanning under högsäsongen.

Hemesterdagarna är över 

Under pandemin har många svenskar fått vänja sig vid att byta ut resorna mot hemestrar, alltså att fira semestern hemma. Många har valt att göra så genom att utveckla hemtillgångarna och både 2020 och 2021 blev stora år för hemmabygge utav altaner och pooler samtidigt som allt fler testade online- och live casino.  

Samtidigt som många säkert njuter utav dessa aktiviteter även i år så söker sig många också tillbaka till de turistställen som man alltid älskat, så som Sveriges fina västkust. Väl där kommer man däremot att stöta på långsammare service än vanligt just på grund av personalbristen. 

”Underbemannade hela sommaren”

Marit Bjørnland, hotelldirektör på Tanumstrand, berättade för SVT Nyheter att de kommer klara sig, men att de inte kommer vara fullbemannade under högsäsongen. Hon nämner att många som jobbade inom branschen förlorade sina jobb snabbare än vad man förutsett på grund av pandemins drastiska åtgärder, vilket har lett till att många arbetare man tidigare kunnat räkna med nu har bytt bransch eller börjat studera. 

Även förfrågan att återvända kom snabbare än många förutsett, nämner hon. De släppta restriktionerna och osäkerheten kring dem kan ha lett till att fler sökt sig till mer stabila arbetsmiljöer, vilket kommer att skada turismnäringen samtidigt som fler svenskar söker sig tillbaka till, och förväntar sig, hög nivå på turistservicen. 

Turistrådet testar många nya rekryteringssätt  

Personalbristen sträcker sig över alla fälten inom turismnäringen. Därför har turistrådet försökt hitta nya vägar att rekrytera personal. Bland annat har de börjat sätta upp rekryteringsmässor, speed-dejting för arbetsgivare och arbetare, och nya hemsidor för att locka arbetare. 

Ukrainska flyktingar ska rekryteras

Turistrådets VD, Fredrik Lindén, säger även att man gör en satsning för att nå och rekrytera flyktingar, så som de nyanlända från Ukraina. ”Det finns inga krav på att man ska kunna svenska, i många av jobben inte heller engelska,” säger han, vilket skapar en öppning för de flyktingar som bara behöver ett jobb för att komma i gång väl de kommer hit.  

Däremot uppger Lindén att man inte har några förväntningar om att fylla personalbristen i år, utan att kunder får räkna med att turistservice så som mat kommer att ta lite längre tid i år. 

Generell positiv trend under hela 2021

Trots att personalbristen även var aktuell under vinterns fjäll- och skidsäsong så ser trenden positiv ut under de tolv månaderna som ledde upp till 2022. Det visar Tillväxtverkets ekonomiska statistik över besöksnäringen. Fjärde kvartalet 2021 låg bara 14,4 procent efter respektive kvartal 2019, alltså innan pandemin. Detta är en betydlig förbättring mot 2020-års fjärde kvartal vilken låg 48,9 procent bakom samma period 2019. 

Kommentarer är stängda.