Annons:

Annons:

Svenska resebolag: Vaccinpass blir inte avgörande för att resa

Är coronapassen turismens räddare 2021? Troligtvis inte, men däremot ännu ett verktyg för att underlätta resor, säger researrangörer till SVT. Varken Ving eller Tui förväntar sig att vaccinationsintygen kommer att användas i någon stor utsträckning i sommar.

Den europeiska turismen ser inte ut att kunna komma tillbaka till samma nivåer som 2019 i år, trots de förhoppningar om ljusare tider som fanns när vaccineringarna satte igång. Det slår Europeiska kommissionen fast i en rapport som släpptes förra veckan.

För att rädda turismen har flera länder föreslagit coronapass – en sorts intyg på vaccinering – som skulle göra det lättare för resenärer att ta sig utomlands, men förslaget är långifrån omhuldat av alla länder.

Också Världshälsooragnisationen har tillbakavisat det, bland annat för att det inte är säkert att vaccinering stoppar smittspridningen.

”Ett test”

Fredrik Henriksson, kommunikationschef på researrangören Ving, tror inte att coronapassen kommer användas i någon större utsträckning i år enligt SVT.

– Vi tror att det kommer vara ett test. Det är ganska många som kanske inte hunnit ta ett vaccin, eller inte vill ta ett ta ett vaccin. Alla kommer inte ha ett vaccinationspass och dem får man inte stänga ute från rörlighet. Så vi tror det kommer vara ett vaccinationspass och en möjlighet att resa med ett negativt test.

Också på Tui säger man att coronapassen sannolikt kommer vara ett av flera verktyg länder kan ta till för att öka säkerheten för turister och värdland. Adam Györki, kommunikationsansvarig på företaget, säger att man från Tuis håll hoppas på ett enhetligt beslut inom EU.

– Alla beslut som är tydliga och som gäller generellt, det skapar en tydlighet mot kunder och företagen. Det blir lättare och bättre att förhålla sig till.

Turismen föll 70 procent förra året

Synen på coronapassen splittrar EU. Frankrike och Tyskland har varit avogt inställda till idén, med hänvisning till sekretessproblem och risk för diskriminering. Länder som Grekland och Spanien har förespråkat coronapassen.

Enligt siffror som EU-kommissionen släppte förra veckan rasade antalet övernattningar av utländska gäster omkring 70 procent i så gott som hela unionen förra året.

Storstäderna tappade mest, bland annat på grund av minskad efterfrågan på weekendresor och affärsresor, medan turistorter dit man kan ta sig med bil klarade sig bäst.

4 kommentarer

  1. Vera: Mycket velkomen och positivt information,fron Svenka resebyroer ,att vaccinpass blir inte avgörande,för resandet. Det är flera flygbolag ,som hade kommit ut med information ,att dem kommer inte kräva vaccinpass. Informationer kommer even fron flera Europeiska länder ,att dem kommer inte införa vaccinpass ,se som Kroacien, Tyskland m.m Dem inser , att detta skulle vara diskriminerande,samt av integritetsskäll.Vidare är dem medvetna att alla som vill bli vaccinerade ,kanske hinner dem inte bli,inte att dem inte vill bli vaccinerade.Men even om dem hade inte hade velat vaccinerat sig ,så hade varit diskriminerande för dem människor. Det återstår att se vilka länder kommer att återhämta sig ekonomisk bättre,då turismen är viktig del för ekonomi,dem som inte kräver vaccinpass ,eller dem som har krav på vaccinpass. Då många av oss hade redan köpt Sinna flygbiljetter, hade någ even hos resebyråer ,detta skapat kaos med återbetalningen. Dem länder som är så ivriga på att införa vaccinpass ,tänker med största sannolikhet på barnfamiljer hur ska barn under 18 år kommer in i landet. Som tur är att man kann välja bort Estland, Polen m.m.egoistiska länder med sina egna lagar.
  2. Paketresespecialisten: Vaccinpass har vi haft i 60 år mot allvarliga virus, främst vid resor till tropiska länder. Egoister är de som inte vaccinerar sig och med berått mod riskerar att smitta andra. Alla vet att en vaccinerad person inte smittar och att personen i stor sett har 100% skydd mot viruset. Vaccinationspasset kommer att bli betydligt mer gångbart än vi tror och begäras överallt i Europa, inför konserter, restaurangbesök, barbesök, inträden vid stormarknader etc. Ju förr - desto bättre.
  3. Vera: Till paketredetspecialisten. Jag hade inte sagt att jag är emot varken vaccinpass eller vaccinering. Man kann dok omöjlig få vaccinpass utan att man är vaccinerat Kanske ska du detta framföra på. Preskonfätens, der MR Tegnell uppmanar folk vaccinera sig ,samtidigt som fins ingen vaccin. Åtminstone inte på min vårdcentral ,redan 5 väckor i rad.Västra Götaland har minst vaccinerat befolkning Så du ska någ inte lexa mig,jag eller någon annan kann inte själv vaccinera sig,att ,och derför inte få vaccinpas heller. Kanske ska du påskynda litte vacvinsamordnare,istelet för onödiga kommentarer. Det är knapast mitt fell ,att vaccinering i Sverige går så trög.Kolla litte övriga länder exempel viss just Kroacien ,där dem vaccinerar frön 8 på morgonen till 20 på kvällen.Dem är knappast rikare land en Sverige,men kommer mycket längre tyvärr.
  4. Vera: Jag glömde säga ,att jag är mycket vel medvetet om ,att vaccinet hade gjört andras och mitt eget liv säkrare ,att inte bli smittat.Istelet utan att jag är vaccinerat, är jag fånge i egen lägenhet.Jag springer inte i onödan på restauranger eller köping centrum.Hade halva befolkningen lyssnat på FHM råd hade dem inte spridit smittan.
Visitnorway söker en Branschspecialist
Sista ansökningsdag:
1 juli 2021
Senior Sales Operations Agent to Qatar
Sista ansökningsdag:
1 juli 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.