Annons:

Svenskar portas när Cypern öppnar

Cypern förbereder för att öppna sina gränser för turister. Direktflyg ska tillåtas från 19 länder – dock inte från Sverige.

Beslutet gäller 16 EU-länder samt Schweiz, Norge och Israel, uppger Cyperns transportminister Yiannis Karousos enligt tidningen Cyprus Mail.

I den första gruppen ingår tretton länder, bland dem Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Slovakien och Litauen. Därifrån tillåts direktflyg från den 9 juni, skriver den brittiska tidningen Daily Mirror, men besökarna måste gå med på att testa sig för coronavirus inom 72 timmar från ankomsten.

Den 20 juni utvidgas kretsen med Schweiz, Estland, Polen, Tjeckien, Kroatien och Rumänien. Då slopas också testkravet för besökare från de 13 första länderna.

Stora länder saknas

Ett antal länder saknas dock helt på listan: De hårdast drabbade länderna, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien, liksom Beneluxländerna, Sverige och Ryssland.

Karousos sade att listan ska uppdateras i takt med att coronaläget förändras, men gav enligt Daily Mirror inte stort hopp för britter som vill semestra i landet i sommar.

Under lördagen rapporterades inga nya smittade på Cypern, vilket är första gången sedan den 9 mars.

Oklart om Grekland

Ett annat populärt resmål för svenskar som det just nu råder oklarheter om är Grekland.

Tidigare i veckan meddelade landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis att man öppnar landet för turism den 15 juni, men ännu har ingen officiell lista över vilka nationaliteter som då kommer tillåtas inresa presenterats. Klart är i alla fall att man inte öppnar gränsen för alla länder.

Urvalet ska bygga på ”epidemiologiska kriterier”, och Greklands turismminister sade nyligen i en intervju med brittiska ITV News att britter sannolikt inte kommer tillåtas in i landet inledningsvis.

Reseexperten Lottie Knutson beklagar beskedet att Cypern inte välkomnar svenskar när landet öppnar sina gränser efter coronakrisen i juni.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Vi kan ju tycka att vår strategi är hur bra som helst men den upplevs inte så i omvärlden, säger hon i en intervju med TV4.

På frågan om Sveriges pekas ut som Europas mobboffer svarar hon ”i utländska ögon, ja”.

Knutson oroas över att fler länder ska följa i Cyperns spår och stänga ute svenskar. Till Expressen säger hon att svenskarna nu blir bestraffade och isolerade på grund av regeringens vägval.

7 kommentarer

  1. Anders Svensson: "Vi kan ju tycka att vår strategi är hur bra som helst men den upplevs inte så i omvärlden" - nej, omvärlden lyssnar inte på tomt prat utan granskar istället siffrorona på antalet döda. En fullt begriplig utvärdering av den svenska "strategin".
  2. Vera: Håler med dig.Att Svenskarna portas fron Cyper och kanshe even någon annan Europeisk land är tack vare regeringens vägval och stategi. Väldig sorglig att vi Svenskar blir bestraffade men samtidigt det var nästan förväntat på grung av just Sveriges egen strategi.
  3. Jalle: Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis säger att landet kommer att öppna för turism den 15 juni. Torsdagen 21 maj släppte de grekiska myndigheterna en lista över utvalda länder som kan skicka turister till Grekland i sommar. Följande länder ingår i grekernas exklusiva lista: Cypern, Israel, Tyskland, Kina, Australien, Japan, Norge, Danmark, Österrike, Bulgarien, Serbien, Rumänien, Albanien, norra Makedonien, Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien. Eftersom Sverige inte ingår i denna lista är det troligt att grekiska myndigheter anser att spridningen av infektioner till "söta bror" inte är under kontroll Listan har betonat vilka länder som hittills har visat positiva epidemiologiska uppgifter och som därför har lyckats begränsa infektionsspridningen i sina respektive länder. Den grekiska regeringen utökar listan den 15 juli
  4. Siw: Inte alls konstigt, varför skulle Cypern släppa in oss när vårt eget land avråder. Svenskar avråds från att resa längre än 2 timmar inom landet och inte alls utom landet tom 15/7.
  5. Vera: Avrådan och förbjud är dok två olika saker, som Cyper har inget att göra med.
  6. Ulrika Dahl: Om vi inte får resa längre än 2 timmar hemifrån kommer vi ju ändå inte utomlands. Oavsett om nån släpper in oss eller inte.
  7. Vera: Ulrika! två timmar gälge Kristi Himelshelgen. Even deta kanske hade inte varit tillåtet om Hr.Tengel hade själv inte haft ett somar Hus. Där han ska even semastra på somaren,enlig hans uttalande i Tv 4 igår. med sin familj. Varför skule han brir sig om övriga invånare., vad dem ska semestra.
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024