Annons:

Tuffare virusåtgärder införs i Finland

Gym och idrottshallar tvingas hålla stängt och restauranger får inte servera alkohol efter klockan 17. Nu träder nya restriktioner i kraft i Finland för att bromsa den ökande smittspridningen av covid-19.

Smittan av covid-19 ökar i Finland, särskilt spridningen av omikron, och på tisdagen införs nya nationella restriktioner.

Bland annat måste restauranger sluta servera alkohol klockan 17 och stänga senast klockan 18. Biografer och idrottshallar kommer att behöva hålla stängt i två veckor, rapporterar Yle. Högskolor och universitet rekommenderas att bedriva distansundervisning efter julledigheten, men grundskolorna hålls öppna.

Finland återupptar även gränsbevakningen och kräver negativt testresultat för alla som reser in i landet. Dessutom ska man kunna visa upp covidpass eller intyg på att man har tillfrisknat från covid-19 under de senaste sex månaderna.

På tisdagen hölls ett regeringssammanträde och ytterligare restriktioner kan bli aktuella. Institutet för hälsa och välfärd (THL) vill bland annat se en paus av covidpassen under de närmaste veckorna. Intyget är just nu inte en garanti mot smitta, menar generaldirektör Markku Tervahauta.

”Den nya varianten är så lättöverförd att idén med att de som kan visa upp ett coronapass inte är smittad, inte längre fungerar”, säger han till DN men utesluter inte att intygen kan fylla en funktion längre fram.

Kommentarer är stängda.