Annons:

UD avråder från resor fram till den 15 juli: ”Önskar jag kunde säga att det var över”

Just nu håller statsminister Stefan Löfven en presskonferens med anledning av coronakrisen. Utrikesdepartementet har beslutat att förlänga avrådan för icke-nödvändiga utrikesresor till alla länder fram till den 15 juli i år. – Jag önskar jag kunde säga att det här är över, nu blir allting annorlunda. Men vi är inte där än, säger Löfven på pressträffen. Därefter får utrikesministern Ann Linde ordet. – Det är inte möjligt att förutspå när det är möjligt att resa tryggt och fritt, säger Linde, som menar att beslutet om 15 juli kan förändras om omständigheterna ändras. Regeringen avråder även från längre inrikesresor över Kristi himmelsfärdshelgen.

Det är inte okej att resa ”över halva landet” över Kristi himmelsfärdshelgen, meddelar regeringen på en pressträff.

– Det avråder vi bestämt ifrån, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på pressträffen.

Däremot kan kortare bilresor på en eller två timmar från hemmet vara okej. Som exempel lyfter Carlson längre pendling till jobbet, som även kan vara över länsgränser. Myndigheten har förtydligat sina riktlinjer kring resorna i landet.

15 kommentarer

 1. Olle Björk: Ja, detta märkliga beslut blir väl sista spiken i kistan för SAS tyvärr. Dessutom är det svårt att förstå hur det går ihop med det av EU utfärdade "European Union Travel and Holiday Guidelines".
 2. Vera: Just nu känner jag mig inte det minsta trygg här i Sverige.,baserat på Folkhälsomyndigheternas presenterade sifror ,med antal smitade. Det stämmer ricktig brå ,att det är inte okej med inrikesresor ,för att varenda gång ,då det närmar sig någon helg ,se som nu Kristi Himmls Helg ,fördublar sig antal smitade. Det värkar som ,att i Sverige är lång ifron övriga Europeiska länder som börjar öpna sina gränser,.Med sin , sin egen stategi att bekämpa smitan ,som leder inget vart och är inre vätenskaplig bevisat derför ska vi inte resa. Då det är inte ens längre värd att komentera ,så avslutar jag här,och ansöker fron ARN mmina pengar för flygbiljeten tillbaka,och så snart öpnar even Danmark sinna gränser kann jag fritt billa ditt vad jag vill. Då det värkar som att endå inte så mänga lysnar på rekomandationer ,annars hade inte smitan spridit,i den här takten.
 3. John Doe: Tycker vi skall stänga ned Sverige lagom till varje säsongsinfluensa. Folk dör ju årligen av denna säsongsinfluensa.
 4. Vera: Sverige behöver inte håla sig vid European Union Travel regler ,dem har jämt sina egna.Man blir inte längre förvonat över alla korkade beslut.Vist är det sista spiken i kistan ,man undrar varför lånade dem så många miljoner för att reda just SAS,om denna blir endå stoende på marken istelet i luften. Men dem sat even sista spiken i kistan för resebyråer. Som sagt man kann knapast längre bli förvonat .
 5. Vera: Vad tåg alla komentarer vägen angående semester resor? Gillar inte politiker att vi är misnöjda ,med beslut som stryder mot Europeiska beslut? Är det kanshe inte sant ,att Sverige tar sinna egna beslut? Medan tyskland upnar sinna gränser åt nästan alla hol ,Sverige förtforande avråder resor. Det är någ even shilnad mellan avrådan och beslut. Ska man inte resa utomlands ,så ska man inte resa inrikes heller.och sprida smitan.Men det är sant att för nervorande känner jag mig inte det minsta tryg häri Sverige.
 6. Vera: Varför ska man komentera om komentarer blir sedan bordtagna.Det var igår 5 komentarer som nu fins inte längre.
 7. Erik: Vad Sverige väljer att göra är helt vårt eget val. Bara för att EU har kommit fram med direktiv betyder det inte att det är det bästa, så det är fritt för länder att ha en egen vilja. Vi bestämmer själva vad som är bäst för vårt land. Att inte resa inrikes beror helt på att man inte ska riskera att belasta vården i andra län än sitt eget. Oavsett vad du söker vård för. Om du blir skadad i sommarstugan så belastar du vården i det län du befinner dig då, och det vill man undvika
 8. Erik: @Vera. Kommentarer som ingen begriper tas nog bort eftersom de inte fyller något syfte
 9. Vera: Erik jag vet ite vilket komentar du begriper inte. Om EU komisionen ,hade komit fram att resor inom Europa är tillåtna och vid denna komisionen var närvorande even Ann Linde med samtliga ,som säger själv att Sverige kommer att öpna för resor steg efter steg ,men samtidigt förlänger dem rseavrodan fram till 15 Juli ,inneber deta inte steg for steg ,utan vancinet trengsel. Hade visa kunat resa i juli ,andra i Juni .då kunde man kalla resor steg för steg. Lysnade imorse på Jan Albert som är profesor i epidemiologi ,som svarade likadent. Vidare säger han bland annat ,att resor inom Sverige som tar 1-2 timmer är ingen brå altrernativ ,det inneber inte heller att manninte blir smittad ,men det kann bli endå store belastning till sjukvårdpersonalen ,om man likas ens komma fram till sjukvården. Begryper du nu?
 10. Vera: Ju flera gånger leser jag dit komentar Erik.desto merra frågar jag mig ,vad var för syfte ,med vårt eget val? Reknas inte alla vi som bor i sverige i (vårt)eget val? Din kommentar låter ganska ????
 11. Olle Björk: Erik, vad är det för trams om att inte Sverige ska hålla sig till EUs regler? Alla normalbegåvade inser att Sverige är en del av EU. Låt oss hoppas på att vi slipper liknande idiotiska kommentarer framgent.
 12. Erik: Vera. Det är nog ditt sätt att skriva som ingen begriper
 13. Anonym: @Olle. Vet mkt väl att vi tillhör EU, det var inte det jag skrev heller. Om du läser igen så skrev jag att länder får avgöra själva vad de tycker är bäst för respektive land. Är det så konstigt?!. Och det har ju varit så hittills. Alla länder har olika åtgärder och restriktioner, beroende på vilka förutsättningar det landet har
 14. Vera: Hittils hade inte någon sagt utover dig att ingen begriper ,vad jag skriver Hr. Erik. Svar Under anonim till Olle är säkert din.
 15. Erik: Vilken slutledningsförmåga Vera👏
komoot is searching for a Partnerships & Sales Manager
Sista ansökningsdag:
29 februari 2024
Är du vår nya stjärna? Snart öppnar Scandic Södra Kajen
Sista ansökningsdag:
27 februari 2024
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024