Annons:

Annons:

UD:s besked: Har börjat hjälpa hem strandsatta svenskar

Coronapandemin har strandsatt tiotusentals runt om i världen, bland annat i Peru, Indien och Indonesien. Utrikesdepartementet har tidigare sagt att man inte kommer assistera några hemresor men enligt utrikesminister Ann Linde (S) hjälper man nu svenskar att ta sig hem, skriver SVT.

Att många sitter fast beror på att många länder har utfärdat hårda restriktioner på grund av det nya coronaviruset. Det är helt enkelt svårt att ta sig till flygplatserna och få tag på flygbiljetter. Men den senaste veckan har UD börjat hjälpa svenskar att ta sig hem.

– Vi jobbar 24 timmar om dygnet för att få ut svenskar. Bland annat kommer det landa ett plan i dag med svenska resenärer som varit i Peru och suttit fast. I går lyckades vi få hem 60 personer som suttit i karantän i Österrike genom att ambassad och konsulat fått alla tillstånd som behövs. Det är väldigt svårt på grund av de regler och bestämmelser som myndigheterna i länderna sätter, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT.

”Blivit omöjligt att sig ut”

Ann Linde har tidigare sagt att UD inte planerar någon assisterad utresa för svenskar som blivit strandade utomlands. Nu är läget dock ett annat.

– Vi ser att det på platser, till exempel i Indien och Peru, i praktiken blivit omöjligt att ta sig ut från landet och då måste vi titta på att stötta upp, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst.

Hittills har UD bland annat hjälpt till att få hem personer från Spanien, Iran, Filippinerna och Vietnam.

– Det handlar om kommersiella flyg där man betalar sin biljett själv. Sverige har inte skickat flyg till länderna utan samarbetar med flygbolag som kan tänka sig att flyga rutterna, och jobbar för att få tillstånd att flyga ut från länder med hårda restriktioner, säger Lina Eidmark.

2 kommentarer

  1. Anonym: Vad exakt gör ni för de som sitter med utegångsförbud runt om i Goa, Indien. Det är pga Utegångsförbudet omöjligt att ens ta sig till flygplatsen.
  2. John: Med tanke på allt arbete och resurser man nu lagt på att hjälpa Svenskar hem, så utgår man ju ifrån att UD förlänger sin avrådan den 14 April. Allt annat vore i*iotiskt med tanke på att större delen av världen fortfarande är nedstängd eller har någon form av restriktioner och flyg ställs in med kort varsel. Så att då riskerar att svenskar fastnar igen är...ja idiotiskt. Så då får de som ändå väljer att resa klara sig själva om något händer. Alltså inte begära att Sverige ska hjälpa till

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.