Annons:

Premium

Välkommen till Toronto (på riktigt alltså)

Toronto i Kanada är den mest välkomnande staden för besökare som kommer utifrån. Nej, det är inte vi som säger det (fast jag är beredd att instämma) utan Preply, en språkinlärningstjänst. De har rankat städer enligt ett ett "community-spirit index", som rangordnar städer baserat på hur välkomnande de är. Text: Janne Sundling

”Engelska är det mest talade språket i världen, så vi tittade på varje stads engelsktalande kunskapspoäng för att avgöra hur lätt det är att kommunicera där.”

Ställ dig med en uppvikt karta på en gata i Toronto och någon kommer genast fram och vill hjälpa dig. När de hör att du är svensk får du en lyrisk utläggning om Börje Salming och Mats Sundin. Om detta kan jag vittna.

Men Preply har alltså gått lite mer avancerat till väga. De utvecklade en rankade städerna u-tifrån sex faktorer: besökarnas återvändandefrekvens, säkerhet, lokalbefolkningen vänlighet, HBTQ+ jämställdhet, övergripande lycka och kunskaper i att prata engelska. 

När det gäller den sista faktorn, förklarar Preply: 

Toronto, foto: Janne Sundling

”Engelska är det mest talade språket i världen, så vi tittade på varje stads engelsktalande kunskapspoäng för att avgöra hur lätt det är att kommunicera där.”

Fast egentligen är Toronto inte ensamma som etta, Preply ger både Toronto och Sydney ett övergripande vänlighetspoäng på 7,97 av 10.

”Toronto har en mycket anständig återvändandegrad för besökare på 15 procent, vilket betyder att människor som kommer till Toronto tenderar att älska det så mycket att de kommer tillbaka igen och igen. Och av goda skäl – med ett glädjepoäng på 7,03 av 10 och ett mycket högt HBTQ+-likhetspoäng på 90 av 100, är Toronto en inkluderande och välkomnande plats för alla.

Sidney med sitt berömda Operahus.

Samtidigt utmärker Sydney sig i säkerhet med en poäng på 65,87 av 100, och har en lika hög poäng på 84 av 100 för HBTQ+ jämställdhet. Sydneys invånare har också ett glädjepoäng på 7,13 av 10 och en återvändandefrekvens för besökare på 16 procent – vilket faktiskt är högre än i Toronto.”, skriver Preply.

De dristar sig också till att kunna skaffa sig ovänner genom att göra en lista på de minst vänliga städerna.  

Accra i Ghana rankas som den minst vänliga staden i världen för icke-infödda, och får ett vänlighetspoäng på bara 3,12 av 10.

”Enbart 2 procent av boenderecensionerna i Accra nämner ordet ”vänlig”, och besökarnas återvändandefrekvens är en av de lägsta på listan med endast 9 procent av resenärerna som väljer att återbesöka denna stad. HBTQ+-acceptanspoängen är också mycket låga 22 av 100, vilket tyder på att Accra tyvärr inte accepterar mångfald.”, skriver de.

Nordens storstäder då? Jo, Köpenhamn på plats 10. Och Stockholm då?

Sorry Stockholm, placeringen framgår inte av Preplys topp- och bottenlistor.