Annons:

Premium

Veckopanelen 33 om storsatsande Ryanair och munskydd på Nordic Choice

Veckans panel består av Emanuel Karlsson, VD på Rolfs Flyg & Buss och Solresor, Jan Ohlsson, flyganalytiker, Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef på Ving, Alexis Barnekow, VD på Chatflights, Sofi Cederlöf, marknadschef på Flygresor.se Mari Tara, VD Grönklittsgruppen AB, Didrik von Seth, VD på SRF och Mats Nyblom, rese- och tågexpert.

Ryanair är storsatsar på Arlanda med många nya linjer både inrikes och utrikes. Hur kommer SAS att svara?

Emanuel Karlsson, VD  på Rolfs Flyg & Buss och Solresor

Inte alls.

Jan Ohlsson, flyganalytiker

Konkurrens från lågprisbolag håller konsumentpriset på rimlig nivå och driver effektiviseringen. Så SAS måste pressa kostnaderna mer.

Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef på Ving

Det kan SAS svara bäst på, men konkurrens är förstås positivt generellt. Främst handlar det här om att attrahera fritidsresenärer.

Alexis Barnekow, VD på Chatflights

Jag tror inte att de kommer göra särskilt mycket. SAS strategi har alltid varit att inrikta sig på premiumsegmentet vilket är motsatsen till Ryanair, jag tror inte att de kommer att ge sig in i en match mot Ryanair och prisdumpa. Lågprissegmentet har aldrig varit SAS paradgren, de la ju till exempel ner Snowflake-satsningen, trots att den såg lovande ut. De har för stora utmaningar med facken för att på allvar kunna äga lågprissegmentet. Jag tror att Ryanairs satsning kan leda till att SAS lägger ner vissa linjer som inte går så bra och drar ner priset på andra viktiga linjer för att möta konkurrensen, men de kommer fortsatt att vara det dyrare alternativet.

Mari Tara, VD Grönklittrsgruppen

SAS följer sin egen plan.

Didrik von Seth, VD på SRF

SAS kommer att sänka sina priser på de linjer Ryanair går in på. Kan bli en chicken race där Ryanair kanske har den längsta uthålligheten

Mats Nyblom, rese- och tågexpert

Det finns väl bara ett sätt att svara då Ryanair talar till dig. Svaret blir: ”Vi sänker också priserna”.

Utveckla ditt svar. Vad tror du om Norse?

Emanuel Karlsson, VD  på Rolfs Flyg & Buss och Solresor

Longhaul lågpris är förknippat med mycket osäkerheter. En utmaning är den säsongsbetonade efterfrågan. Men ja. Det kan bli riktigt bra om de jobbar agilt och anpassningsbart.

Jan Ohlsson, flyganalytiker

Rätt tid från senvintern/våren. Har lägre kostnader än Norwegian hade. Lågprisflyg på långdistans är på tillväxt globalt. Men de måste satsa österut också ganska fort om det ska fungera. Kommer troligen samarbeta med Norwegian om anslutningsflyg.

Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef på Ving

Blir spännande att följa. Ett ”nytt Norwegian” som förstås har en fördel att kunna starta upp med låga kostnader. Samtidigt hård konkurrens redan och svårt att vinna över lojala och trogna kunder från exempelvis SAS.

Alexis Barnekow, VD på Chatflights

Att satsa på long haul med en liten flotta är en stor utmaning. Minsta försening skapar dominoeffekter där ett försenade flyg hem från USA leder till förseningar på nästa sträcka som planet ska flyga, osv. Det är därför man behöver en stor flotta och allianser, så att SAS t.ex. kan boka om en resenär till Lufthansa om det uppstår problem. Utan den lösningen kan det bli väldigt jobbigt för Norse, med missnöjda kunder som följd.

Mari Tara, Grönklittsgruppen

Jag vet för lite om Norse.

Didrik von Seth, VD på SRF

Tror att de kan utnyttja tomrummet som Norwegian lämnar i long haul segmentet. Dessutom kan de även utnyttja att det finns gott om flyg och personal att tillgå billigt.

Mats Nyblom, rese- och tågexpert

”Det faktum att Vd och grundare Bjørn Tore Larsen är sk ””flygentusiast”” gör bedömningen svårare. Gör detta att han har insikter och energi utöver det vanliga, eller att entusiasmen blir ett filtrerar bort ekonomiska realiteter? Viktigare än att vara entusiastisk över flygplanen är att vara kund- och kostnads-entusiast… 
Rent generellt är ju flygbranschen riskfylld. Det går kanske att räkna hem en baskalkyl, men sedan dyker något av följande upp: askmoln, pandemier, strejker, klimathot, tekniska problem, lågkonjunktur, terrorhot eller någon ännu okänd svart svan…