Annons:

Premium

Wild & Crazy vecka 20

Det blir ännu en vecka om Bromma flygplats. Och förstås några ord om Jens Mathiesens höjda grundlön.

Kampen om Bromma fortsätter. Lyssnade på ett flygseminarium i morse med ett gäng riksdagspolitiker och folk från Transportföretagen. Det var många som försvarade den nuvarande ordningen och det kom många argument för att flygplatsen ska leva kvar. Som ofta när samtal av detta slag arrangeras saknas röster emot. Vad tycker gänget som vill lägga ner. Hur tycker de att svenskt inrikesflyg ska funka om fem eller tio år? Hur och var ska elflygplanen landa utan att störa ut den andra trafiken i luften?

Ulrika Matsgård från flygbolaget BRA var med och sa att en tredjedel av deras start och landningar får plats under peak-tid på Arlanda. Mer ledig kapacitet finns det inte på Arlanda förrän man bygger ytterligare en rullbana.

Hur ska inrikesflyget kunna fortsätta när kapaciteten stryps på detta sätt? Vad kommer att hända med flygpriserna och vem ska ha råd att flyga till landets mindre städer när konkurrensen att flyga till de tre största är stenhård med både SAS, Norwegian och Ryanair.   

Jag har bjudit Miljöpartiets Lorentz Tovatt till nästa avsnitt av Travel News Talks för reda ut framtiden och partiets argument för att lägga ner Bromma. 

Jag har förstått att MP är effektiva när det gäller att stoppa in pinnar det hjul som vi kallar reseindustrin och flygbranschen, men att man gör detta utan att riktigt förklara varför. 

Alltså, förklaringen är att världens måste flygutsläpp måste minska. Men varför just Bromma flygplats ska bli den första flygplatsen i världen som läggs ner med miljöargument när man samtidigt bygger tusen nya flygplatser i Indien är en smula oklart för mig. Regeringens utredare av Bromma flygplats, Trafikverkets ordförande Magnus Persson, var med och lyssnade seminariet, men vad han tycker är oklart. Men i chatten välkomnade han de som har åsikter och kunskap om situationen att höra av sig till honom. Jag är övertygad om att Per G. Braathen redan har skrivit fler brev och ringer ofta. 

Igår fattade regeringen enligt Transportföretagens Fredrik Kämpfe beslutet att 30 procent av flygbränslet ska vara biojetbränsle år 2030. Nu återstår bara att bygga ett gäng fabriker som kan tillverka detta. I dag är en liter biojetbränsle fyra gånger så dyr som en vanlig liter. När det kommer till inrikesresor blir biljetten några hundralappar dyrare med biojetbränsle. 

För en dryg vecka sedan var Per G. Braathen med i Travel News Talks. Han trodde många skulle vilja betala detta. Ja, affärsresenärer som inte betalar sin resa själv kan säkert tänka sig detta. Men jag tror att leisure-resenärer som betalar privat är snåla som attan. Jag menar varför finns det människor som lägger flera dagar på att hitta en flygresa som är några hundralappar billigare? Billiga flygbiljetter är en folksport i klass med padel och golf.

***

Scandics högsta ledning har inte gått lottlösa under pandemin. DI avslöjar att vd Jens Mathiesen fått sänkt bonus men höjd grundlön och ligger kvar på 11 miljoner i årslön. Det är lite samma grej som med flygbiljetter, när det kommer till det privata finns det en extrem snålhet och i samma andetag en nästan pervers girighet. Jag har ofta svårt för när tjänstemän vill berika sig på samma sätt som kapitalister och entreprenörer. Men den åsikten tycks jag vara mycket ensam om. 

Jens Mathiesens lön betalas ut samtidigt som Scandic fått en miljard i statliga bidrag. Och man lånar en 480 på skattekontot. Detta uppfattas som ytterst provocerande av vanligt folk. Men som ofta är näringslivet högsta elit helt omedvetna om vad som sker på marken. Det kan dock sluta med katastrof. Vill du veta hur? Titta på Uppdrag granskning tre avsnitt om SCA:s ordförande Sverker Martin Löf och hans ännu tokigare son. Har man för mycket pengar slutar det med att man köper alldeles för dyra kläder till sin hund. Det är sorgligt.