Annons:

Första frågan är alltid hur är det att jobba med Petter Stordalen?

Liza Lyberg är ny Hotel Manager Clarion Arlanda. Här berättar hon om en koncern som vuxit enorm de senaste tio åren, reseindustrins största utmaning och vad hon gör hela dagarna.

Grattis till nya jobbet som manager på Clarion Hotel Arlanda Airport. Varför valde de dig?
Tror att mitt kommersiella driv i kombination med lång och gedigen erfarenhet av hotel operations varit avgörande faktorer.
Du började som trainee på Nordic Choice för tio år sedan. Hur var det då?
Nordic Choice var då fortfarande uppstickaren och jag fick ofta förklara vem som var min arbetsgivare, vilka hotell som hörde till oss och så vidare. Idag är första frågan hur det är att jobba med Petter Stordalen?
Hur har företaget förändrats under din tid?
Nu är vi en stor koncern med alla de fördelar det innebär och en av de absolut största aktörerna på marknaden. Det som bevarats genom hela resan är vår företagskultur där mod, energi och begeistring är nyckelord och något jag verkligen känner att alla i hela bolaget lever efter.
Vad gör en manager hela dagarna? 
Att vara närvarande och delaktig i den dagliga driften är oerhört viktigt för att fånga upp både utmaningar och möjligheter. Samtidigt är det naturligtvis en hel del administration, fokus på försäljning och personalärenden som upptar vardagen. Och så skall vi fira förstås!

Arlanda är Nordens sämsta storflygplats, hur ska ni slå Kastrup? 

Vi kan påverka genom att göra Arlanda starkare och mer attraktivt som mötesplats – det gör oss mer konkurrenskraftiga mot övriga Norden, med 1355 rum och stor kongress och mötes kapacitet kan vi konkurrera på den europeiska marknaden.

Bästa anledningen att besöka ditt hotell?
Clarion Arlanda är helt klart Stockholms bästa mötesplats – fantastiska faciliteter, oslagbart läge och framförallt – otroligt engagerade och serviceminded medarbetare. Hotellet har legat i topp både vad det gäller gäst- och personalnöjdhet sedan det öppnade.
Nu ska du konkurrerar med ett lågbudget hotell i samma koncern. Varför ska man betala mer hos dig?
Comfort och Clarion är kollegor, alla dagar i veckan. Vi arbetar i helt skilda segment på marknaden och är en oslagbar kombination där vi kan erbjuda olika alternativ, ibland till samma gäst, beroende på syfte. 1 plus 1 blir verkligen 3.
Vad gör dig till en bra chef?
Jag drivs av att utveckla medarbetare och tror på att bygga välfungerande team som känner stolthet för sitt arbete och sin arbetsplats. Att lyssna och skapa så goda förutsättningar som möjligt för varje enskild medarbetare att nå målen och samtidigt vara tydlig med vad som förväntas.
Hur börjar du din arbetsdag? 
Den klassiska ”hotellet runt” efter morgonkaffet för att känna av stämningen i huset och prata med medarbetarna om natten som gått och dagen som kommer. Ett hotell sover aldrig.
Vad skulle få dig att byta arbetsgivare?
Jag tycker oftast att bästa jobbet är det jag har just nu, oavsett vad det är, men skulle jag byta så är det förmodligen om arbetsgivarens värderingar skiljer sig alltför mycket från mina egna.
Reseindustrins största utmaning?
Rekrytering är helt klart den största utmaningen. Vi behöver de kommande åren mer kompetens än vad marknaden har att tillgå så vi måste finna nya, innovativa sätt. Ett sätt är att utbilda själva vilket vi gör i egna Nordic Choice-skolor, bland annat på Quality Hotel Globe i Stockholm. Ett annat sätt är att verka för att höja statusen på hotell- och restaurangyrket.
Namn: Liza Lyberg
Titel: Hotel Manager Clarion Arlanda
Familj: Sambo och två barn
Ålder: 37 år
Bor: Näsby Park
Senaste resa:  Till min syster på Mallorca
Favorithotell: Mahekal Beach Resort, Playa del Carmen
Favoritreseapp: TripAdvisor
Flygbolag som jag åker helst med: SAS
Favoritdestination: Italien
Min drömresa: Skidresa till Japan
Detta vet vi inte om dig: Blivit deporterad från Mexiko.

Kommentarer är stängda.