Annons:

Fredagspanelen om Island, reseaktier, krångliga vaccinpass och Stefan Löfvens mod 

Fredagspanelen denna vecka består av Freja Annamatz, presschef på SAS, Adam Györki, kommunikationschef på TUI, Sofi Cederlöf, marknadschef på Flygresor.se, Charlotte Holmbergh Jacobsson, Kommunikationschef, Norwegian, SRF:s vd Didrik von Seth, Johan Söör, vd på First Camp och reseexperten Mats Nyblom.

Island. Foto: Istock

 

 

 

Några av de mest inflytelserika investerarna på Wall Street satsar på ett nära förestående uppsving för reseaktier, skriver Bloombergs Sarah Halzack i en kommentar efter att flygaktier gått starkt på måndagsbörsen. Håller du med om detta och om ja, vilket bolag i reseindustrin är du mest sugen på att investera i?

SRF:s vd Didrik von Seth: 

Cirka ett år efter pandemin kommer många bolag att visa goda resultat. De flesta har skurit ner kostnaderna till bara benen och när intäkterna kommer tillbaka kommer det att synas i nedersta raden. Tror att researrangörer kommer ha en fördel i detta och investerar gärna i en sådan. Eftersom jag måste vara neutral väljer jag inte vilken. 

Adam Györki, kommunikationschef på TUI:

Jag håller delvis med. Jag tror att det viktiga på börsen just nu är att investera i bolag och inte i branscher. Jag ökade mitt innehav i AirBnb häromdagen, jag tror så klart på ett uppsving i resor och deras affärsmodell är skalbar in i oändligheten. Dessutom tror jag att de har möjlighet att växa inom den ökade upplevelsedelen.

Reseexperten Mats Nyblom:

Analyserar inte resebolagen på börsen och deras värderingar. Vaccinationsläget är annorlunda i USA än i Europa, dessutom är USA ett land utan gränser med restriktioner. Jag tror inte på ett omfattande resande denna sommar. Hittills har inte covid lyckats överraska positivt. 

Om man ska anses ha utvecklat fullt skydd två veckor efter andra dosen måste man få sin första dos runt den 1 maj om man ska kunna resa i Europa i juli (det krävs minst tre till fyra veckor mellan doserna). Man ska bli kallad inom ungefär en månad (dvs en vecka innan). Det känns inte som att det är aktuellt i de resesugna åldrarna i Europa.

Nu kan börskurser påverkas av andra mer långsiktiga spekulationer och de är även beroende av hur nedpressad en kurs är, men jag tror inte på något omfattande internationellt resande denna sommar.

Johan Söör, vd på First Camp:

Specifika bolag undviker jag att nämna, men jag svarar campingbranschen generellt. 🙂 Campingmarknaden i stort har kommit betydligt lindrigare undan än andra resebranscher under pandemin och camping är unikt ”pandemisäkert” – du har ditt eget boende, och kommer till campingen i eget fordon.

Campingbranschen har under många år haft stark tillväxt, god lönsamhet och är just nu i en väldigt spännande fas med både konsolidering, digitalisering och professionalisering. Husvagnsförsäljningen ökade med 10 procent förra året i Sverige och samma trend syns utomlands. Fler och fler får upp ögonen för camping och i branschen finns en enorm utvecklingspotential.  

Sofi Cederlöf, marknadschef på Flygresor.se

Jag tror på en kraftig uppgång när vaccineringen tar fart ordentligt. När människor känner att de kommer att kunna vaccinera sig kommer det att sammanfalla med att många destinationer öppnar upp mer och mer. Det, tillsammans med den uppdämda längtan att resa, kommer att ge en rejäl skjuts för marknaden.

Charlotte Holmbergh Jacobsson, Kommunikationschef, Norwegian:

Folk längtar efter att resa så det finns nog potential i reseaktier men jag vet tyvärr inte vilket bolag jag i så fall skulle investera i.

Kommentarer är stängda.