Annons:

Premium

Panelen om färjetrafik, sovande piloter och vem som ska bli Sveriges nästa turistminister

Piloterna på bilden har inte somnat.

“De är dåligt insatta i frågorna – de bottnar inte, och just nu är det dessvärre enkla lösningar och snabba svar som man väljer att fokusera på”

Riksdagsvalet närmar sig. Men ingen folkvald pratar turism och reseindustrin. Varför?

Johanna Danielsson, vice vd, Senior Partner Kairos Future: Det tar emot att uttala detta, men det är helt enkelt inte en av de hetaste frågorna just nu 🙂

Kjell Jakobsson, ägare Room Republic Gruppen: Men en orolig omvärld så är gemene mans fokus på hur ska vi klara vår ekonomi, öka tryggheten och säkerställa kvalitén inom vård, skola och omsorg.

Camilla Zedendahl, vd Kungliga Djurgårdens Intressenter: De är dåligt insatta i frågorna – de bottnar inte, och just nu är det dessvärre enkla lösningar och snabba svar som man väljer att fokusera på. 

Annika Troselius, informationschef Parks and Resorts/Gröna Lund: Det är inte sakfråga som hamnar högst upp på väljarnas agenda.

Didrik von Seth, vd SRF: Därför till skillnad från till exempel Danmark det inte anses vara en basnäring bland politiker och media i Sverige. Här har vi i branschen en gemensam uppgift att påverka.  

Mats Nyblom, vd SRJ(k): Av det enkla skälet att det inte är en viktig fråga för väljarna. Kanske är man för ense också. Man söker ju så kallade konfliktlinjer i valrörelser.

Charlotte Holmbergh, director of Communications and Public Affairs Norwegian: Politikerna har fullt fokus på att överträffa varandra med löften om de stora problemen som råder just nu – energikris, analkande lågkonjunktur och kriminalitet – så resebranschen är nog inte prioriterad just nu. Detta är synd eftersom turism och resenäring bidrar positivt till Sveriges ekonomi och skapar jobb. 

Jan Ohlsson, flyg-och reseanalytiker: Bristande kompetens och intresse inom politiken. De åker ju gratis så….

“Det kan finnas lite av en beröringsskräck hos svenska politiker kring att resa utomlands med flyg”

Claes Pellvik, kommunikationschef Ving/Nordic Leisure Travel Group: Bra fråga, tror det dels handlar om att vi som en ganska fragmenterad industri inte lyckats tillräckligt bra med att visa på det mervärde vi tillför i samhället. Men sen tror jag det kan finnas lite av en beröringsskräck hos svenska politiker kring att resa utomlands med flyg. Här ser jag en stor skillnad i tex Danmark där den högsta politiska ledningen gärna åker utomlands, i bland på charter, och inte hymlar med den saken, utan tvärtom önskar danskar dejlig resa till syden.

Linda Bjernstål, Konsult/Entreprenör Tondere: Generellt tycker jag att våra debatter varit extremt dåliga, mest fokus vad som sades för fyra år sedan och sakfrågor och vad de ska göra framåt pratas det inte så mycket om. Just nu står vi inför större problem än enskilda branscher.

Vilken fråga borde politikerna debattera?

“Lägre priser på tågresor skulle öppna upp för ett smidigt och klimatsmart resande”

Johanna Danielsson vice vd, Senior Partner Kairos Future: Hur det nya samhället ska se ut på lite längre sikt, visionen.

Kjell Jakobsson, ägare Room Republic Gruppen: Förstatliga skolan och sjukvården.

Camilla Zedendahl, vd Kungliga Djurgårdens Intressenter: Långsiktig klok utveckling.

Didrik von Seth, vd SRF: Gör Sverige attraktivt som turistdestination och tillse att förbindelserna till och från utvecklas. 

Mats Nyblom, vd SRJ(k): Jag tycker hur man i realiteten kan få en fungerande konkurrens på järnvägsnätet. Lägre priser på tågresor skulle öppna upp för ett smidigt och klimatsmart resande.

Charlotte…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium!

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium