Annons:

Veckans panelfrågor om nya Slussen, resor till USA och turistregler

Veckans panelfrågor om nya Slussen, resor till USA och turistregler

Veckans panel: Didrik Von Seth, vd för SRF, Kajsa Beausang, Creative director Joyvoy Studio, Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group, Mats Nyblom, egen SRJ (k), Charlotte Holmbergh  Director of Communications and Public Affairs Norwegian, Charlotte Blum, vd Unlimited Travel Group, Martin Krantz, Pressansvarig & Krischef Apollo.

Mälarterassen vid nya Slussen ska ha sex nya restauranger på plats till nästa år. Hittills har två krögare visat intresse. Kommer Mälarterassen att bli Stockholms nya krogcentrum?

Didrik Von Seth, vd SRF: Efter förseningar och allmänt strul med Slussenprojektet tror jag att det råder en så pass stor osäkerhet att många avvaktar. Kanske på sikt, men det kommer att vara en trög start.

Claes Pellvik.

Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Nja, centrum tror jag är lite mycket sagt, men kanske ett semicentrum 2028 när hela bygget ska vara klart.

Kajsa Beausang, Creative director Joyvoy Studio: Det finns plats för fler än ett krogcentrum i Stockholm och Slussen har onekligen ett ypperligt läge. Turister kommer säkerligen att hitta dit oavsett. Om stockholmarna kommer beror på krogarna.


Mats Nyblom, egen SRJ (k):
Kanske blir det Stockholms nya turistfälla?

Charlotte Holmbergh  Director of Communications and Public Affairs Norwegian: Kanske för de som bor i närheten – det blir ett lyft för dem att få tillgång till flera nya restauranger som ligger bredvid varandra.

”Trevligt läge och dags för området att inte bara vara en byggarbetsplats.”

Charlotte Blum, vd Unlimited Travel Group: Jag tror att det finns fina förutsättningar att Mälarterrassen kan bli ytterligare ett av flera attraktiva krogområden i Stockholm.

Martina Krantz, pressansvarig & krischef Apollo: ​​Tror och hoppas! Trevligt läge och dags för området att inte bara vara en byggarbetsplats.



Nya regler runt vulkanen Etna är det senaste exemplet på restriktioner för att stävja turistmassor. Protesterna har inte låtit vänta på sig – och frågan är om åtgärderna verkligen löser några problem. Vad tror du?


Didrik Von Seth, vd SRF: Vi måste först konstatera att andelen destinationer i världen som har utmaningar med det som kallas massturism är försvinnande liten. Dock finns det ett antal, som Etna, där begränsningar och restriktioner av något slag är nödvändiga. Om det hjälper i detta aktuella fall får framtiden utvisa. Skulle det visa sig att det inte hjälper finns det säkert andra alternativ att ta till.

Kajsa Beausang, Creative director Joyvoy Studio: Med tanke på vilka galna tilltag som vissa turister har ägnat sig åt vid Etna på sistone  så känns det väldigt rimligt att det krävs en guide som vuxenbarnvakt. Men det är förstås tråkigt för de skötsamma besökare som inte har råd med en guide.

Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Gällande Etna så har jag förstått att de här restriktionerna görs av säkerhetsmässiga orsaker i och med att vulkanen har börjat vakna till liv. Så det kommer säkert ge bra resultat.

Men om man ser till exempelvis Venedig och den inträdesavgift som man införde förra året för att fördela ut besökarna lite bättre så hade den ingen effekt.

Mats Nyblom, egen SRJ (k):
Det är väl två problem på Etna. Turistinvasion och säkerhetsrisker. Säkerhetsriskerna har man kanske fått bukt på (vad vet jag?). När det gäller avgifter med mera ska de nog bli väldigt höga för att ”avskräcka”, däremot kan de kanske bidra till att finansiera kostnader som utbyggda VA-system, skräphantering och så vidare. Även svenska staten har ju vidtagit sådana åtgärder. Till exempel blev tydligen besökstrycket till Stegeborgs slottsruin så stort att hela området hängandes in och det sedan några år kostar 40 kronor/person för att komma till ruinens närhet.

Charlotte Holmbergh  Director of Communications and Public Affairs Norwegian: Kanske tillfälligt, men vulkaner är väldigt spännande och en stor turistattraktion så på sikt kommer det nog inte fungera.

Charlotte Blum, vd Unlimited Travel Group: Jag tror att man måste värna turistattraktionerna så att de förblir både attraktiva och säkra för besökare. Det finns nog många olika sätt att göra det på.

Martina Krantz, pressansvarig & krischef Apollo: Jag tycker kanske inte att det är en långsiktig strategi att bara införa restriktioner, om syftet är att stävja massturism. Det flyttar lite problemen från en plats till en annan. Sen tycker jag att det är en annan sak att ha restriktioner när det gäller ur säkerhetssynpunkt, dessa ska respekteras om det är syftet.



Ryanair ställer in flyg till Spanien som en del av en pågående konflikt med Spaniens statliga flygplatsoperatör Aena. Kommer Ryanairs strategi att funka?

Didrik Von Seth, vd, SRF: På kort sikt nej. Ryanair har andra marknader att stationera sina flyg till och Aena kommer inte att ändra sig. På längre sikt kommer det dock säkert Ryanair tillbaka i någon form.

Kajsa Beausang, Creative director Joyvoy Studio: Ingen aning. Å ena sidan har flygbolaget en historia av att använda drastiska åtgärder för att förhandla fram bättre villkor, och i vissa fall har det fungerat. Å andra sidan riskerar Ryanair att tappa passagerare till konkurrenter. Frågan är vilket som kostar eller smakar mest. 

Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Suget efter att resa till Spanien tror jag är större än Ryanairs makt, så nej.

Mats Nyblom, egen SRJ (k): Ingen aning, men Ryanair gör som Ryanair vill.

Charlotte Holmbergh  Director of Communications and Public Affairs Norwegian: Nej – det mesta går att lösa med bra diskussioner och förhandlingar. Att bara sluta flyga till en destination löser inte problemen eftersom det finns många andra aktörer som tar vid. Spanien är och förblir ett av de populäraste resmålen i Europa.

Charlotte Blum, vd Unlimited Travel Group: Misstänker att parterna båda har något att vinna på en lösning. Strategin funkar sannolikt.

Martina Krantz, pressansvarig & krischef Apollo:
Ryanairs strategier har ju överraskat förr så vem vet. 

Under de senaste månaderna har kronan glänst och blivit starkare än de flesta större valutorna. Vad tror du om utvecklingen?

Didrik Von Seth, vd SRF: Så länge som Trump fortsätter med sina tokerier tror jag att mindre valutor som den svenska har en chans.

Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Jag är definitivt ingen valutastrateg, men jag hoppas verkligen att smarta människor som Claes Hemberg och SBAB:s chefsekonom får rätt i sina profetior om stärkt SEK.


Mats Nyblom, egen SRJ (k):
Vem är jag att ha uppfattningar om valutautveckling? Själv tycker jag att en euro ska kosta cirka 9:50. Så den är fortfarande alldeles för dyr…

Charlotte Holmbergh  Director of Communications and Public Affairs Norwegian: Kronan kommer att fortsätta stärkas men det kommer att ta tid och beror mycket på vad som händer i omvärlden. Även om arbetslösheten är hög så går svensk ekonomi starkt och det kommer att gynna den svenska kronan.

Charlotte Blum, vd Unlimited Travel Group: Med tanke på vad som händer i omvärlden tycker jag att det är svårt att veta vart detta tar vägen. Men en starkare krona är ju efterlängtad!

Martina Krantz, pressansvarig & krischef Apollo:
Just nu känns allt aningen skakigt med rådande världsläge så det är svårt att säga hur det blir framåt. Men absolut, starkare krona får en effekt på reslusten och ökad efterfrågan på resor och det tackar vi för.

En medlem av SAS besättning misstänks för flygfylleri och togs omhand av polis efter att ha blåst positivt vid en kontroll. Hur vanligt tror du att är med påverkad flygbesättning?

Didrik Von Seth, vd, SRF: Extremt sällan. 

Kajsa Beausang, Creative director Joyvoy Studio: Bakfull möjligtvis, men jag tror inte att det är vanligt att flygbesättningen är berusad.

Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: På vårt flygbolag Sunclass Airlines så är detta i alla fall extremt ovanligt.

Mats Nyblom, egen SRJ (k): Inte vanligt. Utgår från att flygbolag, precis som de allra flesta tågbolag, har spontana drogkontroller av sin säkerhetspersonal.

Charlotte Holmbergh , Director of Communications and Public Affairs Norwegian: Tack och lov är det ovanligt. Det genomförs regelbundna stickprovskontroller och det är viktigt att det fortsätter för att upprätthålla hög flygsäkerhet. 

Charlotte Blum, vd för Unlimited Travel Group: Det är nog relativt ovanligt bland de etablerade flygbolagen.

Martina Krantz, pressansvarig & krischef Apollo:
Jag tror och hoppas att det är ovanligt med påverkad flygbesättning. Men jag ser samtidigt inget hinder i att det är obligatoriska kontroller. Det gäller i och för sig inte bara flygbesättning utan skulle vara bra i flera yrken.

”Var inte ett arsle, så ska du se att det går bra.”

Kajsa Beausang.


Ditt bästa karriärtips?

Didrik Von Seth, vd för SRF: Gör något du tycker är kul och givande. 

Kajsa Beausang, Creative director Joyvoy Studio: Oj. Jag trodde att jag hade massor av tips, men när jag tänker efter är alla väldigt uppenbara eller allmängiltiga. Var inte ett arsle, så ska du se att det går bra.

Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Hitta ett bra företag med sund företagskultur och som satsar på sina medarbetare. 

Själv började jag som Vingvärd på Mallorca 1993 och har haft en många olika roller i firman och jobbat med massa bra personer som jag har lärt mig massvis av och samtidigt haft kul på jobbet.

Mats Nyblom, egen SRJ (k):
Var dig själv. Jobba med sådant du tycker är roligt. Gör alltid ditt bästa!

Charlotte Holmbergh  Director of Communications and Public Affairs Norwegian: Satsa på en bransch som du brinner för och var inte rädd för att testa något nytt. Våga vinn!

Charlotte Blum, vd Unlimited Travel Group: Ha ett öppet sinne, våga satsa på det du tycker om, ta vara på möjligheterna som öppnar sig och försök att omge dig med kloka personer att bolla erfarenheter och tankar med och som ger energi.

Martina Krantz, pressansvarig & krischef Apollo: Först och främst – se till att arbeta med något du verkligen tycker är intressant och engagerande, det är en enorm drivkraft framåt. Ha kul på arbetet. Jobba hårt för det du vill, men hitta en balans. Att oftast vakna på morgonen och känna att ”yes, en ny arbetsdag!”  Det gör i alla fall jag, men så har jag ju världens roligaste roll på den bästa arbetsplatsen!

Kommentarer är stängda.