Annons:

1 500 ton koldioxid – så mycket släpper Petter Stordalens privatjet ut

Nordic Choice-ägaren Petter Stordalen sa tidigare i somras att han vill förbjuda bilar i städerna för att rädda klimatet. Men enligt norska den affärstidningen Dagens Næringslivs granskning står hans egna flygresor för enormt stora utsläpp. Stordalens privatplan har under de senaste tre åren släppt ut koldioxid som motsvarar 3 600 vanliga flygresor mellan Oslo och New York. – Jag har förståelse för kritiken jag får för mitt resande, säger Stordalen till tidningen enligt Expressen.

Hotellmagnaten och miljardären Petter Stordalen sa tidigare i somras att han vill förbjuda bilar i städerna för att rädda klimatet.

Men enligt norska den tidningen Dagens Næringslivs granskning står hans egna flygresor för enormt stora utsläpp.

Stordalens privatplan har under de senaste tre åren släppt ut koldioxid som motsvarar 3 600 vanliga flygresor mellan Oslo och New York.

– Jag har förståelse för kritiken jag får för mitt resande, säger Stordalen till tidningen.

Stordalen själv står dock för enorma utsläpp, visar tidningens granskning.

Den norska miljardären köpte hösten 2016 ett privatplan för hisnande 220 miljoner norska kronor. Flygmaskinen har sedan dess varit i luften hela 450 gånger, vilket innebär att det i genomsnitt har lämnat marken var 70:e timme.

Sedan 2016 har privatplanet tillryggalagt nästan en halv miljon kilometer. Det motsvarar tolv och ett halvt varv runt planeten.

Det intensiva flygandet får Stordalens koldioxidkonto att fyllas till bristningsgränsen. På bara tre år har privatplanet släppt ut 1 500 ton koldioxid. Det går att jämföra med genomsnittssvenskens utsläpp, som på tre år hamnar på omkring 30 ton enligt siffror från Naturvårdsverket.

Dagens Næringslivs granskning visar även att Petter Stordalen skulle ha behövt resa mellan Oslo och New York nästan 3 600 gånger för att lyckas med konststycket att släppa ut lika mycket koldioxid som hans privatplan har gjort de senaste tre åren.

– Jag har förståelse för kritiken jag får för mitt resande. Jag har kommenterat det här flera gånger de senaste åren och har inget nytt att tillföra, säger Petter Stordalen i en kommentar.

Han har även sagt att bolagens klimatambitioner inte står i motsatsförhållande med hans eget resande.

Tidigare i år sa miljardärens kommunikationschef Ida Holen till Nettavisen att alla Stordalens resor klimatkompenseras.

Kommentarer är stängda.