Annons:

Premium

Analys: Högt flygande planer håller än – nu med podcast

Heart Aerospace lanserar större flygplan - nu med 30 stolar. Travel News chefredaktör Viggo Cavling var med när de nya planerna presenterades i hangaren på Säve flygplats på Hisingen och analyserar vad följderna kan bli för svensk flygindustri.

”En person med god insyn i flygbranschen sa att alla stora nya projekt i flygindustrin blir: 

1. Försenade. 

2. Mycket dyrare än beräknat” 

Travel News har följt det svenska startup-bolaget Heart Aerospace och dess grundare Anders Forslund från starten 2019. Idag torsdag nådde man en ny milstolpe. Bolaget presenterade sitt nya större flygplan och en ny tidtabell. 2028 ska man börja med serieproduktion och trycka ut 120 plan om året. En ny fabrik ska byggas i Säve.

Nyheterna presenterades på ett stort event i bolagets hangar på Säve flygfält. Det var Silicon Valley-hajp i rummet när Anders Forslund gick upp på scenen och pratade lika avspänt som Steve Jobs om bolagets framgångar och framtida mål. Man har skrivit nya avtal med bland annat SAAB, Air Canada och Air New Zeeland. I publiken satt gräddan av svensk flygindustri, men också riskkapitalister och industripersoner från stora delar av världen. På balkongerna en trappa upp stod bolagets personal. Idag är de 130 personer från 23 länder. 

Heart Aerospace är just nu en lika sexig startup som Northvolt, Spotify och Truecaller. Det nya flygplanet kommer att ha 30 stolar och varje passagerare kan ta med 25 kilo bagage. Det är fortfarande ett elflygplan, men nu…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium