Annons:

“Det krävs kontanter i stöd till flygbolagen”

Travel News var på plats när Stockholms handelskammare höll ett seminarium om flyget efter Corona. Efteråt fick vi korta intervju med Anna Wilson, Public Affairs-chef på SAS, Marcus Dahlsten, vd, Transportföretagen och Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson och riksdagsledamot, Moderaterna.

Anna Wilson hoppas att kollegan Norwegian överlever krisen och efterlyser enhetliga regler i Corona-tider. Corona-krisen anser hon vara ett stålbad.
Marcus Dahlsten, vd, Transportföretagen:
– Flyget är en bransch i ett otroligt allvarligt läge. Globalt sett är det ett tapp på 300 miljarder amerikanska dollar i år, jämför med finanskrisen som var 26 miljarder. Det är en otroligt stor kris.
Han efterlyser ett stort stöd från staten till flygbolagen annars kommer de inte att överleva.
– Det krävs kontanter ut till bolagen för att upprätthålla infrastrukturen.
Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson och riksdagsledamot, Moderaterna vill upphandla flygtrafik i södra Sverige för att flygplatserna ska överleva. Frågan huruvida BRA ska få statsstöd under sin rekonstruktion har man ännu inte diskuterat i Moderaternas ledning, men det utesluts inte. Det är emot dagens regelverk.
– Det är viktigt att det finns konkurrens och många bolag att välja mellan. Det vore en sorglig utveckling om vi får få flygbolag och priserna går upp väldigt mycket.

En kommentar

  1. Jens: Ni säger att Norwegian får mer stöd än SAS, Norwegian får totalt 3miljarder utav Norge, inget från Sverige eller Danmark. SAS får 3,3 miljarder utav Sverige och Danmark och väntar på ersättning från Norge med 1,7 miljarder, så jag tycker att SAS får mer stöd..