Annons:

Intervju: Petter Stordalen om Vings konkurs

Travel News gjorde en podcast-intervju med Nordic Choice ägare Petter Stordalen inför öppningen av Comfort Arlanda. Här svarar han på frågor om sitt senaste hotell, Vings framtid, ett miljardbygge i Köpenhamn och att Nordic Choice går som allra bäst när Petter Stordalen är frånvarande.

Lyssna på intervjun här i Acast.

Lyssna här via Spotify.

Petter Stordalen berättar om världens största Comfort-hotell på Arlanda. 

– Detta är inte ett hipsterhotell utan för alla som är intresserade av value for money. Här kan du bo för en tusenlapp. De vanliga hotellen på en flygplats är byggda för första klass och business. Detta är byggt för alla som reser med economy. 

Precis som på Kastrup är det här på Arlanda ett Clarion och ett Comfort bredvid varandra. Hur funkar det?

– Det är precis som i ett stort flygplan. De har alltid några platser längst fram för business- och first class, men den stora marknaden är ekonomiklass. Vi önskar att täcka hela marknaden. Comfort är by far det största budget-varumärket i Norden. 

Just nu bygger du 3 000 hotellrum, hur har du koll på allt?

– Just nu bygger vi 9 000 hotellrum under produktion. 30 hotell. Vi ska öppna dem inom tre till fem år. Vi ska anställa 45 000 människor inom fem år. Det fantastiska med att vara ägare av Nordic Choice är att jag kan resa bort ett helt år och företaget bara dundrar vidare. För verksamheten är 1 000 människor som är mycket bättre på hotell än jag. Det är 1 000 människor som äger hela kulturen i Choice. Det jag är mest stolt över är människorna och kulturen. Och den enorma entusiasmen. 

Du tror alltså att inget skulle hända om du var borta ett år?

– Jag var ju borta under tiden Gunhild var på sjukhus i Amsterdam under två perioder i sex månader. Jag var på olika sjukhus i tre år, företaget har aldrig gått bättre än just då. Det är bevisat att bolaget inte är beroende av en enda människa. Bolag byggs av människor och kultur och det var vi massor av i Nordic Choice. 

Förra året köpte ni Ving. Det skulle väl inte hänt om du inte sagt till. 

– Nej, Ving är något helt annat. Den går under investeringar. Ving var ett världsklassföretag. Nummer ett i Sverige, nummer ett i Norge. Med Spies i Danmark nummer ett och nummer två med Tjäreborg i Finland. På den nordiska marknaden är Ving helt unikt. 1,6 miljoner resande till mer än 60 destinationer i 40 land. Man har avtal med 1 200 hotell. Och i motsättning till alla andra tur-operatörer och charterbolag har man inte en enda butik. När jag tittade på Ving såg jag den mest unika möjligheten jag sett på tjugo år. Jag ville gärna vara med och ta över Ving. 

Hur går det nu då? 

– Jag får säljrapporter varje dag. Från Johnny…

Nilsson. 

– Johnny Nielsen. Den legendariska säljchefen. (Petter tar upp sin telefon.) Det sista han skrev till mig, tack för dikten. “Nästan lite för optimistiskt.” Jag hade skrivit en dikt till honom. Jag ser att nysälj är bra, snittpriserna är bra. Som många andra har vi lite problem med valutan. Det var en krävande operation när Thomas Cook gick i konkurs, vi tog ut Ving och ville driva det vidare. Jag tror att vi betalade alla vi samarbetar med, alla guider, alla hotell, alla bussbolag. Vi betalade alla även om pengarna redan var förlorade i Thomas Cook-systemet. Vi spenderade en miljard på att betala räkningar som vi inte var förpliktigade att betala. 

Ving är ju ett nytt bolag. Kan du berätta om färdplanen framåt, jag ska intervjua Magnus Wikner på Grand Travel Award på torsdag. Vad kommer han att säga?

– Om du tittar på alla saker som Ving har som imponerade oss så var kulturen och människorna i Ving helt ofattbar. Jag märkte direkt när jag träffade dem att detta är ett speciellt bolag. Väldigt många har börjat som guider och arbetat sig upp. Många i ledningen har varit där i 10, 20 och 30 år. Jag mötte Peter Grandell, han har varit på Gran Canaria i tjugo år. Pratar flytande spanska. Han står för en kvalitet och en trygghet. Ving har en position på de destinationer man reser till som är helt unik. Människorna påminner mycket om dem i Nordic Choice, de brinner för sina jobb. För mig är Ving ett primärinnehav. De är en del av familjen. Jag kommer aldrig att sälja Ving. Det är en dröm och en unik möjlighet. Att ge 1,6 miljoner människor de bästa veckorna i solen och kanske de bästa veckorna på hela året. Det är så fint. 

 Men vad är färdplanen för bolaget? Vad säger ni i styrelsen, du och Altor och riskkapitalbolaget. Ska det öka 20 procent? Ska ni köpa fler länder? Berätta. 

– Det ska Magnus Wikner och administrationen bestämma. Hur ska bolaget utvecklas? Det jag har gjort är att säkra de viktigaste hotellen. Sunwing Alcudia Beach är svensk och norsk historia. Det är den finaste stranden på Mallis. Alla har varit där. Lollo och Bernie är som Kalle Anka, de är institutioner, de är juveler i nordiskt semesterliv. Jag är upptagen av att vi ska leverera kvalitet. Vi ska fortsätta att utveckla bolaget och behålla vår första plats. Det gör vi bara genom att komma med fler koncepthotell, fler produkter och vara ännu mer specialanpassad till den nordiska marknaden. 

Det är fortsatt 100 procent fokus på den nordiska marknaden?

– Precis som i Nordic Choice. I Nordic Choice vänder vi oss till alla som bor på hotell i Norden, i Ving ska vi vända oss till alla som reser ut från Norden när de ska på semester. Det är ett perfekt äktenskap.  

Har jag missat någon viktig fråga? 

– Egentligen inte. Men du kan fråga var jag kom från för tre timmar sedan? 

Det har jag sett på Instagram, men alla har kanske inte sett det. Berätta. 

– Vi bygger ett Comfort-hotell på Kastrup, Köpenhamns Lufthamn. Men jag drog till Köpenhamn för att titta på Villa Copenhagen. Kanske det mest unika hotellet som någonsin har byggt i hela Norden. Det är gamla huvudpostkontoret i Köpenhamn som vi gör om till ett hotell. Ja, det kostar ett par miljarder, men det blir oändligt vackert, annorlunda och unikt. Det ligger vid Centralstationen och Tivoli. Det är ett äventyrsslott mitt i stan. 400 rum, barer, restauranger, konst, konferens, det är helt unikt. Jag blev blown away när jag var där igår. Vi ska öppna i april. 

Det är inte bara du som bygger nytt hotell i Köpenhamn. Det ska öppna många nya hotellrum där. Jag har pratat med några som är nervösa, vad säger du? 

– Jag har varit i hotellmarknaden i över tjugo år. Det är alltid något att bekymra sig över, men jag överlåter det till mina konkurrenter, under tiden öppnar vi hotell. Jag vet att allt jag marknadsför, goda hotell och koncept som går direkt till dagens och framtidens gäster. 

Tack

– Tusen tack. 

Lyssna här i Acast.

Lyssna här via Spotify.

 

                              

3 kommentarer

  1. Susanne Kvist: Heja, Petter Stordalen! Du är en underbar entreprenör med företagens människor och kultur i centrum. En vis affärsman, som vet att om man jobbar med kvalitet, engagemang och brinnande intresse för människor och deras upplevelser i olika sammanhang, så skapar man bestående "Feel-good" hos både anställda och kunder, som dessutom genererar i bra pengar! En stor eloge till dig Petter, naturligtvis för din "näsa för bra affärer", men mest för din uppskattning av människor, din tillit till dina anställdas kunskaper och din fina respekt för kvinnor. Lycka till med alla dina projekt och livet! Bra intervju😊
  2. Bertil Sk: Jättebra att Petter & co satsar, det uppskattar vi alla! När det gäller flygbolaget Thomas Cook Scandinavias (nu Sun Class) konkurs så var vi ett antal regionala flygplatser som inte fick betalt. Förhoppningen är att "nya" Ving i viss mån ska gengälda genom att istället lägga upp en hel del flyg på dessa regionala flygplatser framgent. Det skulle uppskattas oerhört av resenärerna ute i landet också.
  3. Krister: Problemet kommer när han får motgångar. De kommer garanterat. Då tror jag inte att han är lika sprudlande glad. Det har han tydligen ingen strategi för.