Annons:

Podcast från regeringens pressträff om besöksnäring

Korta intervjuer med näringsminister Ibrahim Baylan pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, Visitas vd Jonas Siljhammar och Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt. 

Först berättar Folkhemsmyndighetens generaldirektör Johan Carlson om de nya direktiven och sin syn på 50 personersregeln. Hans prognos är den senare inte ska ändras just nu. Han beklagar att ordningslagen inte är skräddarsydd för ändamålet nöjesparker och mässor. Han förklarar att femtio personer är ett måltal och det viktiga är distansering. Johan Carlson tror att när Europa öppnar upp kommer även resandet ut i Europa öppnas upp. Detta kan ske den 15 juli är hans gissning.

Jonas Siljhammar vd på Visita ser den aktuella kampanjen som ett förtydligande. Han hoppas på en förlängning av de system som hjälper många företag i besöksnäringen under coronakrisen, men har ännu inte fått något besked. 

Han berättar att man har en dialog med justitiedepartementet om femtio personersregeln.

– När det gäller nöjesparkerna träffar detta helt orimligt. Vi hoppas på ett undantag i ordningslagen. Dagens lag är förlegad. Man har aldrig velat stoppa nöjesparkerna och tusentals sommarjobb. Jag hoppas att justitiedepartementet kan komma tillbaka med ett besked.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt berättar att de inte sett en stor ökning av sjuka bland hennes medlemmar. Förklaringen är att många verksamheter varit nedstängda. Dagens direktiv är för att garantera gästernas säkerhet och i lika hög grad personalens säkerhet på krogar och hotell.  

Näringsminister Ibrahim Baylan berättar det förs en diskussion i regeringen om femtiopersonersregeln och ett undantag för nöjesparker. Ett besked kommer. När det gäller SAS så tycker näringsministern att alla ska vara med och ta ansvar. Det finns inga fria luncher här. 

 

 

 

Kommentarer är stängda.