Annons:

PODCAST-intervju: 2020 omsätter hans Disneyland för vuxna en miljard

"Vi vill se oss som ett Disneyland för vuxna!", säger ESS groups vd Jonas Stenberg i en podcast-intervju med Travel News. Han berättar också hur han renoverade Ystad Saltsjöbaden till en enorm succé och hur dom lyckats få över 70 procent i NPS på nyöppnade Steam hotel.

Lyssna på intervjun här.

Om två år öppnar han Blue Hotel i Stockholmsregionen.

ESS Group omsatte 570 Mkr 2017 i helägda verksamheter och ytterligare 200 Mkr i bolag som inte koncern redovisas. 2020 väntas bolaget att omsätta en miljard.

”Jag har aldrig tittat på omsättningen. Mitt fokus är att skapa stamgäster”, säger Jonas Stenberg som trots detta tycker att hans täckningsbidrag (Ebit) bör ligga på 10 procent.

Ystad Saltsjöbaden har i snitt ett ligger TrevPar på 4500 kronor.

Förr året öppnade Ess Group Steam hotell i Västerås. Beläggningsgraden är 91,4 procent. Men den siffra som Jonas är mest stolt är att över 90 procent av hotellets gäster vill rekommendera det till en god vän.

”Vi vill se oss som ett Disneyland för vuxna. Vi skapar upplevelser för olika grupper och segment.”

Hur kom det sig att ni fick driva Steam Hotel?

”Peab var extremt desperata?. Alla andra, Scandic, Nordic Choice och Elite, hade tackat nej. Dom såg inget behov av ett nytt hotell i Västerås, men vi öppnade inte ett hotell, vi byggde en destination i Mälardalen. Peabs plan var nog att utveckla bostäder, men på landshövdingens sista dag blev huset K-märkt. Alla var överens om att det inte behövdes fler hotellrum i Västerås.”

I podcast-intervjun berättar Jonas också historien om hur han förvandlade ett sunkigt konferenshotell i Ystad till ett av världens finaste SPA-hotell.

”Vi lever efter devisen att det alltid ska vara en borrmaskin i gång någonstans i huset i Ystad. Vi har återinvesterat nästan varje krona vi tjänat i huset.”

Om två år öppnar han 120 rum i Blue på Lidingö mittemot Yasuragi. “De har morgonsolen och vi har kvällssolen.” Därefter vill han gärna in i Köpenhamn och Stockholm och någonstans i Medelhavet.

”De stora kedjorna är bra på att bygga bolag(hotell), men dåliga på att bygga upplevelser. De möter bara ett behov av ett rum. Vi försöker att göra något annat.”

Intervjun görs i BRA:s lobby på Bromma flygplats.

Lyssna på intervjun här.

******************

Namn: Bengt Jonas Stenberg

Titel: Vd på Ess Group

Familj: Gift med Maja och killarna Trolle och Lycke

Ålder: 43 år

Bor: Askim

Favoritdestination bortom dina egna: Soho Farmhouse, “produkten är smal, men de lyckas ändå leva hela vägen ut.”

Favoritreseapp: Blir influerade på Instagram, av bland annat Robert B Rice III och Soho House-kedjan

Flygbolag som jag åker helst med: Emirates och BRA.

Detta vet vi inte om dig: älskar att spela ishockey. Skäms inte längre för att lägga in det i min kalendern på tisdagar. Kan även spela bridge.

Lyssna på intervjun här.

Kommentarer är stängda.