Annons:

Ur arkivet: Anders Forslund: Så ska elflygplan revolutionera Sverige

Anders Forslund är entreprenör, ingenjör och doktor i produktutveckling i flygteknik på Chalmers. I den här podcast-intervjun berättar han varför elflygplan är mycket mer lönsamma än vanliga flygplan OCH mycket bättre för miljön. Även bullret kommer att minska med hälften.

Lyssna i A-cast här.

Lyssna i Spotify här.

Anders är grundaren av flygplanstillverkaren HEART som vill utveckla, bygga och sälja ett regionalt elflygplan med 19 passagerarsäten. Hans flygplan ska trafikera linjer som den mellan Helsingfors och Stockholm eller från Göteborg till Köpenhamn.

Anders växte upp bredvid Säve flygplats och har alltid varit fascinerad av flygplan. Hans bolag har precis fått 20 miljoner i såddkapital av bland annat Wallenberg-kontrollerade EQT och Norrsken. För att bolaget ska lyckas bygga ett plan krävs minst 1,5 miljarder kronor. Men redan nu har SAS, BRA och Widerøe skrivit på och sagt att de kan tänka sig att köpa några maskiner.

– Vi ser att detta kommer att bli en ny vår för flyget. Sverige är ett unikt land när det kommer till flyg. Vi är ett av fem länder i världen som både byggt civila och militära flygplan. Vi har bra utbildning i detta på våra universitet och flera världsledande företag. Vi är också bra på batterier, säger Anders Forslund i Travel News podcast intervju.

2022 ska det finnas ett flygplan och 2025 ska flygplanet var certifierat och redo att möta sina resenärer.

Lyssna i A-cast här.

Lyssna i Spotify här.

Kommentarer är stängda.