Annons:

STF slår larm: “Många av våra franchisetagare har det jättetufft nu”

Podcast-intervju med Maria Ros Jernberg, blivande vd och generalsekreterare på Svenska Turistföreningen om nya jobbet, corona och vad som händer i sommar.

STF är en ideell förening med 242 000 medlemmar som vill upptäcka Sverige. Det började med fjällstugor på 1800-talet, men idag finns man över hela landet och har 250 anläggningar i egen regi eller franchise. Under föreningen finns ett aktiebolag som driver de olika boendena. 

Maria Ros Jernberg började som vice vd för fyra år sedan.   

– När Magnus aviserade att han skulle sluta som vd och generalsekreterare räckte jag upp handen och sa att jag ville ha jobbet. Jag är sjukt taggad och jag tror otroligt mycket på STF. Men jag har också mycket i bagaget som gör att jag tror att jag kan leda 135 åringen vidare på en resa. 

 Skillnaden mellan STF och ett kommersiellt bolag är att vinsten återinvesteras i verksamheten och skickas alltså inte till en rik norrman förklarar Maria i intervjun. 

Då går vi in på läget just nu i corona-tider. STF har stängt sina fjällstationer och många anläggningar. 

– Vi har 250 boende, 200 av de drivs av franchisetagare. De är anslutna till oss via ett avtal. Flera av dem har signalerat att de har det jättetufft just nu. Tre av fyra påverkas hårt, men alla har inte öppnat för säsongen. Ännu har ingen gått i konkurs, men många går på knäna. Vår egen verksamhet går på knäna. Vi har förlorat ungefär 40 miljoner i intäkter den senaste månaden. Det påverkar så klart jättemycket. 

Vad ser du för scenario framför dig? 

– För det första, vi tror på en sommar. Även om den kommer att starta senare än vi är vana vid. Vi får nya rön varje dag från Folkhälsomyndigheten. Det är osäkert, men vi räknar med en sommarsäsong. Vi tror att det finns en enorm potential att upptäcka just Sverige. Alla i besöksnäringen i Sverige måste lära av krisen. Hur kan vi produktutveckla och göra annorlunda? 

First Camp tror att krisen på sikt kan gagna dem i Sverige. Vad tror du om STF? 

– I två år har vi pratat om den stora Svemester-trenden. Är det någon gång den ska blomma ut är det nu. Problemet är hur ska vi rigga. Hur stor blir den? När börjar den och hur lång blir den? Kommer det en ny corona-våg till hösten? Vi måste hitta ett sätt att leva i detta. Ett av våra uppdrag är folkhälsa. Man mår bra av att vara ute och idka friluftsliv.   

Vill du stödja STF:s verksamhet i krisen klicka här.

Kommentarer är stängda.