Annons:

Danska politiker: ”SAS-huvudkontor bör flyttas”

SAS huvudkontor bör flyttas till Danmark, hävdar danska politiker som pekar på att Sverige vägrat ställa upp med nya pengar åt det krisande flygbolaget. På svenska finansdepartementet säger man sig följa frågan noga, enligt Di.

Den danska regeringen är beredd att ännu en gång öppna plånboken för SAS som i december gick med 1,5 miljarder i förlust. Det bäddar för ett framtida SAS med Danmark som ensam statlig huvudägare. Den danska finansministern Nicolai Wammen (S) har pekat på en framtida ägarandel i flygbolaget på uppemot 30 procent, jämfört med dagens 22 procent rapporterar Di.

Mot den bakgrunden ifrågasätts av danska politiker rimligheten i att Sverige fortsatt ska utgöra flygbolagets administrativa och legala bas. Kastrup är redan det viktigaste navet i bolagets flygtrafik. Flera danska oppositionspolitiker säger till tidningen Berlingske att danska statens stöd bör innebära att SAS flyttar sitt huvudkontor från huvudkontoret i Frösundavik utanför Stockholm till Danmark.

Kastrup är Danmarks största arbetsplats.

Personer med god insyn i SAS uppger för Di att flytt av huvudkontoret till Danmark är möjligt, men att det skulle vara en komplicerad övning samtidigt som nyttan för såväl bolaget som kunderna framstår som ytterst begränsat.

3 kommentarer

  1. Dirmal: VI kan väl byta. De får huvudkontoret. Och sedan baserar SAS sina långlinjer på ARN.
    • Travel News: Rolig idé!
  2. Gus: I balansen mellan Sverige, Norge och Danmark har Danmark dragit en nationalekonomisk vinstlott, sen SAS bildades. När Linjeflyg integrerades i SAS 1993 rubbade balansen ytterligare i dansk favör. Kring 2000 skedde 90% av strejker på Kastrup/Amager. SAS Cargo huvudkontor smygflyttade redan för många år sedan till Köpenhamn. Med sedvanlig dansk kreativitet, kommer danskarna säkert att hitta på en bra motivering att flytta även resten av huvudkontoret till Köpenhamn.
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024