Annons:

Klart: MP vill förbjuda kortare flygsträckor

Miljöpartiets kongress har ställt sig bakom ett förslag om att förbjuda flygtrafik på kortare sträckor där tåg kan ersätta. Miljöpartiet skärper tonen mot flygbranschen. Inför kongressen hade partistyrelsen ställt sig bakom en motion om att införa ett förbud mot inrikesflygningar där motsvarande resa med kollektivtrafik understiger ett visst antal timmar.

Detta ställde sig kongressen också bakom, vilket innebär att förslaget blir en del av partiets politik.

Exakt hur och vilka flygsträckor som ska förbjudas är oklart, det ska utredas.

I motionen hänvisas till Frankrike där nationalförsamlingen beslutat om ett förbud mot inrikesflygningar där resa med tåg tar mindre än två och en halv timme.

MP:s klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt har sagt att ett förbud i Sverige skulle omfatta sträckan Stockholm–Göteborg.

Partikongressen har också beslutat att driva på för att fasa ut alla subventioner till flygplatser vars samhällsnytta inte är avgörande. Beslutet motiveras med att bland annat kommunala flygplatsbolag får mängder med bidrag och subventioner från kommuner och regioner, skattemedel som enligt MP går till att finansiera fossilberoende verksamhet.

7 kommentarer

  1. Erik: Ja och så ligger de ju under 3% också. Det är inte politik de bedriver längre, det är fanatisk propaganda.
  2. Anders Karlsson: Jag tror på hållbar omställning till ett grönare samhälle, tyvärr har MP fått storhetsvansinne och beskattar allt utan att fungerande alternativ finns. Speciellt för glesbygd. 2018 köpte jag en V90 som MP då sa var bland det miljövänligaste jag kunde köpa såvida jag inte köpte en elbil. sen gick det 6 månader och min bil ansågs smutsig och skulle inte få köra in i vissa områden i stockholm. 3 % men agerar som de har 90 %. nu får det räcka..vid nästa val hoppas jag vi alla röstar bort dem så andra partier kan driva en hållbar omställning vanliga människor har råd med!
  3. Gunvor: Låt folk göra som de vill. Politikerna behöver inte lägga näsan i blöt överallt.
  4. Larry: Är inte kommersiellt flyg kollektivtrafik längre? Självklart inte för MP... Stoppa kolkraftsverksbyggen eller något som gör skillnad istället!
  5. Pessimisten: Om det ändå är förbud på gång så borde MP förbjudas.
  6. Medborgare: Sveriges genom alla tiders mest destruktiva parti.Ett parti fullt av galna haverister och bakåtsträvande extremister. Partiprogrammet 2022: Mulåsna och vagn till alla. Fri cannabis för att stå ut med dekadensen och vardagen. Det är nivån.
  7. Pingback: Åkeriföretag och tågföretag i samverkan   - Tågföretagen
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024