Annons:

Prischocken krymper politiska sommarmöten

I dag börjar säsongen med politiska sommarmöten när danska Folkemødet inleds på Bornholm. Om drygt två veckor fylls Visby av partifolk och lobbyister. Men den pengamaskin som sommarmötena blivit riskerar slå tillbaka. Det är för dyrt, menar kritikerna. Text: Janne Sundling

Året före pandemin, 2019, tog Folkemødet emot 32 000 besökare. Några nya rekord slås knappast i år, första året efter coronabegränsningar.

Politikerna stannar hemma eller begränsar sin närvaro på Folkemødet skriver danska Politiken. Priserna är för höga, tycker de. 

– Vi har sett stora prisökningar både på boende och att vara där med arrangemang. Jag hör allt fler av våra folketingsmedlemmar som klagar över prissättningen, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lasse Ryberg till tidningen.

Borgerliga Venstres ekonomiska talesperson säger att han bara deltar en dag från att tidigare varit där längre. Han erbjöds ett boende för 12 500 danska kronor för tre dagar, men tackade nej.

Folkemødet har ihop med Tuborgfonden försökt få fler unga besökare, och i år ska de kunnat göra det genom en billig plats på en camping.

– Det är absurt dyrt för unga människor. Så därför har vi tvingats att göra något för att få billigare transporter och och någonstans för dem att bo, säger Peter Giacomell på Tuborgfonden till Dansk Radio.

Bild: Janne Sundling

Almedalsveckan i Visby har samma problem. Flera stora organisationer och medieföretag drar ned kraftigt på sina Almedalsbudgetar. Och besväras över priserna.

– Att det blivit dyrt är en faktor som inte är oviktig. Hotell, boende, allt har gått upp; för en liten lokal vi använder som redaktion betalar vi 40 000 kronor för en vecka. Det är inte rimligt och står inte i proportion till vad det ger, det tycker jag är tråkigt, säger Fredrick Malmberg på TV4 till Dagens Nyheter.

Travel News har tittat på några boenden som fortfarande är lediga under Almedalsveckan 3–7 juli:

• En trea ”nära Ringmuren” för tre boende går på 9 671 kronor.

• En stuga fem kilometer utanför Visby kostar 20 353 kronor för 5 boende.

• Ett townhouse i Visby med “mingelträdgård” kostar 39 000 kronor med sovplats för sex personer.

Arendalsuke i Norge hålls i augusti. Finska Soumi Areena hålls i Björneborg i mitten av juli, samtidigt som den stora jazzfestivalen. Den isländska motsvarigheten, genomförs Folkets möte 2022 i Nordiska huset i Reykjavík men tidpunkt är inte fastställd.

En kommentar

  1. Urban: Vi kan lägga till evenemansstaden Göteborg som var i media nyligen med hutlösa priser på boenden under konserter m.m. Almedalen har liksom Gotland i helhet gått över gränsen och det är riktigt att flera har avstått helt numera vilket jag kan förstå.
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024