Annons:

Premium

Turistparadis hotat av bojkott

En snorklande premiärminister på X har utlöst ett ordkrig som övergått i kändisbojkott av Maldiverna. Av: Leif Holmkvist.

Indiens lika strame som hårdföre premiärminister Narendra Modi gjorde något så ovanligt som att snorkla på turistön Lakshadweep på landet sydvästra kust. Sedan postade han bilder på X och lovprisade ön som perfekt för bad och snorkling.


Det togs ett försök att sno turister från det lilla grannlandet Maldiverna, som med en halv miljon invånare tar emot två miljoner turister per år, varav minst hälften från Indien. Ministern Maryiam Shiuana gick till motangrepp och kallade Modi för ”clown” och ”Israelmarionett”.
Maldivernas regering påpekade att det hennes privata uppfattning, tog bort inlägget och sparkade ministern. Men för sent, ordkriget var i full gång. Ett antal Bollywoodkändisar och artister slöt upp bakom sin premiärminister och lovade snorkla i hemmavatten. Bojkotthotet växte nu till en social mediestorm och internationell mediefråga som till och med bevakades av CNN.
Flera indiska resebyråer, bland annat jätten EaseMyTrip, vägrar nu boka resor till Maldiverna. Den lilla skuldsatta önationen, som hotas av stigande havsnivåer, är starkt beroende av indiska turister. Samtidigt har den nyvalda presidenten retat storebror Indien genom att göra sin första utlandsresa till Kina i stället för som brukligt är New Delhi.

På nytt jobb