I samband med att hybridmöten började ses som framtidens mötesform, så såg Göteborg & Co också ett kunskapsglapp bland arrangörer. För att underlätta och skapa kvalitet för dessa startades därför Projektet Hybridupplevelsedestinationen. Projektet har somsyfte att hjälpa arrangörer av möten och evenemang att höja sin kunskapsnivå och samverkansgrad vad gäller evenemang och möten. Och därmed kvalitetssäkra hybridmöten.
Hybrid+ underlättar och vägleder
I projektet har metoden Hybrid+ tagits fram. Den innebär att arrangören utgår från sina egna förutsättningar, tekniska möjligheter och mål för att skapa en hybrid upplevelse och ett anpassat format. Hybrid+ är en trestegs-modell för möten och evenemang som vill ta steget mot ett nytt mer interaktivt digitalt format. Metoden är vägledande när arrangörer planerar och beslutar sig för ett hybridformat.
– Många är vana vid mötesplattformarna Zoom och Teams, men på ett event vill man kanske ha utställare som ska presentera och visa upp sig, ha olika parallella möten som deltagarna växlar emellan eller möjlighet till nätverkande, säger Henrik Svensson, ansvarig på Göteborg & Co för projektet Hybridupplevelsedestinationen.
– Där blir också vår rådgivningsservice värdefull för de som planerar ett hybridevent i Göteborg, fortsätter Henrik.
Kostnadsfri plattformsrådgivning
För att så många som möjligt ska kunna ta del av kunskaperna kring hybrida möten erbjuder nu Göteborg & Co kostnadsfri rådgivning för evenemangs- och mötesarrangörer att matcha rätt plattform med rätt event.
Rådgivare med 20 års erfarenhet
Projektets nya plattformsrådgivare är, som jobbat inom evenemangs- och mötesindustrin i 20 år och har bred erfarenhet som projektledare och producent för många olika typer av event. Marcus finns på plats för att hitta en lösning för varje tillfälle, utifrån deltagarens behov men också utifrån förväntningar, ambition och budget.
– Den lösning som är bäst för en arrangör är kanske onödigt krånglig för en annan. Allt beror på vad man vill göra och hur man vill interagera med sina deltagare. En viss typ av innehåll kanske är bäst att streama på Youtube eller Facebook, medan andra vill att deltagarna ska ha möjlighet att se och prata med varandra, som på Zoom och Teams. Just de har dock sina begränsningar, särskilt när det kommer till hybridevent. Då passar andra plattformar bättre, säger Marcus Sandin.
.
Marcus Sandin, plattformsrådgivare och Henrik Svensson, projektledare hybridupplevelser ser stora fördelar med de verktyg som tagits fram för att stötta arrangörer som vill genomföra möten i Göteborg. Foto: Jonas Larsson/Göteborg & Co.
– Genom denna unika metod som Hybrid+ är, och med kostnadsfri rådgivning, har vi helt enkelt möjlighet att utveckla och kvalitetssäkra de möten som förläggs i Göteborg, avslutar Henrik.
En del i besöksnäringens återhämtning
Projektet Hybridupplevelser är del av Göteborgs Stad satsning för att underlätta besöksnäringens återhämtning. Förutom att projektet finansieras av Göteborgs Stad, har Göteborg & Co nyligen även beviljats stöd från Tillväxtverkets utlysning Hållbar platsutveckling inklusive möten och evenemang.
Kontaktperson:
Henrik Svensson, projektledare hybridupplevelser