Annons:

Vimmelbilder från dopet av Viking Glory

Travel News var på plats när Viking Glory döptes av Isabel Lennse i Åbo hamn.

Skärvor från en champagneflaska ska bringa Viking Lines nya fartyg Viking Glory lycka på sina kommande färder. Fartyget döptes i Åbo hamn i dag. Rederiets nya flaggskepp stävar för första gången mot Mariehamn och Stockholm tisdag den 1 mars.

Viking Glory döptes under traditionella festligheter i Åbo hamn i dag. Det var smyckedesignern Isabel Lennse från Stockholm som krossade champagneflaskan mot fartygets nya, glänsande skrov. Hon är maka till Jakob Johansson, styrelseledamot och största ägaren i Viking Line.

Namnet Glory valdes i en namntävling som ordnades för tre år sedan. Det kom in sammanlagt 22 500 namnförslag från Finland, Sverige och andra länder. Över 450 tävlingsdeltagare förslog namnet Glory.

”Jag är tacksam över att få vara gudmor till detta vackra fartyg. Fadderskapet stärker dessutom min familjs långvariga engagemang i Viking Line. Det är viktigt för mig att Viking Glory är ett av världens mest klimatsmarta passagerarfartyg – skärgården står vår familjs hjärta nära”, berättar Isabel Lennse i ett pressmeddelande.

För Viking Line innebar dopet av rederiets nya flaggskepp en höjdpunkt på ett mångårigt projekt som till stora delar genomförts under exceptionella omständigheter. Det sammanlagda priset på fartyget, som beställdes i april 2017, är cirka 225 miljoner euro.

”Vi lyckades få hem Viking Glory trots att det också fanns tvivel i luften. Detta fantastiska fartyg överträffar alla mina förväntningar. Det representerar en helt ny fartygsgeneration och lyfter på en fint sätt fram bolagets ursprung i skärgården”, sade Viking Lines verkställande direktör Jan Hanses i ett pressmeddelande.

Viking Glory

3/2016 Intentionsavtalet med det kinesiska varvet XSI undertecknas

4/2017 Viking Line signerar ett fartygsbyggnadskontrakt med varvet Xiamen Shipbuilding Industry

8/2018 Fartyget börjar byggas i Xiamen

5/2019 Det nya fartyget får namnet Glory som valts genom en namntävling för allmänheten

6/2019 Kölsträckningsceremoni på varvet

1/2021 Viking Glory sjösätts

6/2021 Fartyget klarar sin 1:a testkörning till havs

11/2021 Fartyget klarar sin 2:a testkörning till havs

12/2021 Viking Glory avgår från Kina mot hemmahamnen i Åbo

1/2021 Fartyget anlöper Åbo hamn

2/2022 Fartyget döps i Åbo hamn

3/2022 Viking Glory börjar trafikera rutten Åbo–Mariehamn–Stockholm.

En kommentar

  1. Urban: Jag arbetade på VL när Viking Saga/Song sattes i trafik och det var en ny satsning då 1980. Nu verkar VL tagit täten igen och personligen känns de mer folkligt men up to date 2022.