Annons:

Premium

Affärsresebyrån som kom in från kylan

FOKUSINTERVJU Bodil Månsson har varit med Travellink sedan grundandet 2001. Affärsreseverksamheten var dock i flera år en udda fågel hos den tidigare ägaren privatresekoncernen Edreams Odigeo. Därför var det som att komma hem när australiensiska Flight Center Travel Group köpte Travellinks affärsreseverksamhet.

Den globala konsolideringen av resebranschen blir väldigt tydlig i Travellinks lokaler i Solna. Många rum gapar tomma. Datorer och skärmar står uppradade på golven i övergivna kontorsrum eftersom Travellinks privatresedel har centraliserats till Spanien och deras kundtjänst har outsourcats. Men de åttiotal personer som arbetade med affärsresor är kvar som en del av den globala koncernen Flight Center Travel Group under varumärket FCM Travel Solutions, som är världens femte största travel management-bolag.

– Vi var alla glada när vi blev uppköpta. Jag var med i hela processen av uppköpet och deras företagskultur som sätter människorna först kändes som att komma hem. Och de uppskattar vad vi gör, säger Bodil Månsson, Nordenchef på FCM Travel Solutions.

Uppköpet var strategiskt eftersom FCM Travel Solutions är ett mera traditionellt travel management-bolag. Med Travellinks affärsresedel fick de in digital spetskompetens och ett brohuvud på den nordiska marknaden. Travellink omsatte 330 miljoner kronor, enligt det bokslut som slutar i mars i år och affärsresedelen stod för en tredjedel av den omsättningen.

– Det var Flight Center Travel Group som ställde frågan om uppköp till Edreams Odigeo. Våra tidigare ägare visste att de satt med något värdefullt och att vi aldrig skulle kunna utvecklas fullt ut hos dem, säger Bodil Månsson.

 

Ingen kan bättre beskriva affärsresebyrån Travellinks resa än Bodil Månsson som varit centralt placerad i bolaget ända sedan starten 2001. Travellink var pionjärer med att sälja affärsresor online när de startades av Amadeus, SAS och Tele2 för att få igång online-försäljning av affärsresor. SAS och Tele2 tröttnade snabbt. Och ganska snart blev det tydligt att konsumenterna var snabbare att anamma online-kanalen än företagen. Därför blev Travellinks privatresedel snabbt större än affärsresedelen.

– Det var helt fantastiskt att starta med noll kunder och få vara med om när de första beställningarna kom in. Vi fick snabbt kunder men att få affärsresenärerna att boka online var trögare. Konsumenterna hittade online snabbare än affärsresenärerna eftersom varje sparad krona är mer intressant för dem

 

Bodil Månsson som i botten är civilekonom arbetade på TQ3, numera BCD Travel när hon rekryterades till Travellink. En lätt antydan till halländska avslöjar vilken del av landet hon kommer ifrån. Hon för sig som en elitidrottare och det visar sig att hon lärt sig uthållighet genom daglig simträning i ungdomen.

– Som simmare tränar man varje dag och det är bara att kämpa på när man är trött.

När hon för några år sedan tränade för maraton sprang hon till och med mellan hemmet på Lidingö till jobbet i Solna. Nu har hon slutat med maraton eftersom det kräver allt för många träningstimmar i veckan. Men hon springer fortfarande.

– När jag springer bearbetar jag allt. Jag rensar huvudet.

På armen har hon en vit stegräknare som kommer från koncernens egna hälsobolag Healthwise. Teamen i världen tävlar mot varandra att få ihop flest steg. Bodil Månsson brukar snitta mellan 15 000 och 20 000 steg om dagen, vilket är en bra bit över det svenska snittet på 6 000 steg.

 

Även om Travellink oftast blev lämnade ifred under Edreams Odigeo så är bytet från spanska hierarkier till Flight Center Travels motto om ansvarstagande och jämlikhet närmare Travellinks egna ideal.

– De grundläggande värderingarna är viktiga. Det skapar en positiv känsla. Vi har alltid arbetet med öppenhet. Vi arbetar tillsammans i mindre team. Energin måste gå till att göra allting bättre.

Grundaren Graham Turner, lever som han lär, trots att han är en av Australiens rikaste. Han delar kontor med sju andra chefer och bär samma uniform som personalen på hans resebyråer.

Turner har använt begrepp från socialantropologin när han formulerat sin managementfilosofi där företaget organiseras i familjer, byar och stammar eftersom människor fungerar bättre i mindre grupper. Ett team är en familj på fem till sex personer som samlas i byar med sex till åtta familjer. 25 byar blir sedan en stam. Varje familj har en egen resultaträkning

Hos Flight Center Travel Group lägger man en stor del av vinsten varje år för en stor kickoff där 3 000 av koncernens 18 500 anställda belönas för vad de åstadkommit. Och det oavsett position i företaget. Sedan affären gick igenom i december förra året har Bodil Månsson tillsammans med åtta medarbetare hunnit med en kickoff på Hawaii där hon fått inspireras av James Kerr, tränaren till världens bästa rugby-landslag All Blacks från Nya Zeeland. Hon plockar upp hans bok ”Legacy” och citerar:

– Never be too big to do the small things that needs to be done.

Travellinks affärsresedel sticker ut på den svenska affärsbyråmarkaden eftersom de startades 2001 som en onlinebyrå och har därmed haft ett annat teknikfokus än sina traditionella konkurrenter. När de svenska affärsresebyråerna förlitat sig på online-verktyg från Amadeus har Travellinks affärsresebyrå 15 utvecklare som hela tiden arbetar med den mobila plattformen. Redan 2012 släppte Travellink affärsresor en responsiv bokningssajt för att kunderna ska kunna boka via mobilen.

– Vi hade inte resurserna att utveckla appar därför blev det en responsiv sajt.

Det finns en stark tro att Travellinks affärsreseverksamhet, numera FCM Travel Solutions, har framtiden för sig. Deras tydliga online-profil och utveckling av en egen teknikplattform fick ju den globala resekoncernen Flight Center Travel Group att fråga Edreams Odigeo om de ville sälja Travellinks affärsreseverksamhet. På Edreams Odigeo fanns inte någon riktig vilja att investera i affärsreseverksamheten. En halvhjärtad satsning på att starta affärsreseförsäljning i Storbritannien, Tyskland, Italien och Spanien fick inte tillräckligt med stöd för att verkligen göra skillnad.

– Idag är intresset större för vad vi gör och det finns en vilja att investera i verksamheten, men det finns också en förväntan att vi ska växa med 10 till 15 procent varje år, säger hon.

Det betyder att Bodil Månssons uppdrag för FCM Travel Solutions är att ta marknadsandelar av betydligt större konkurrenter i Norden.

– Vi kan locka större kunder idag när vi erbjuder närvaro i 90 länder. Vi kan också erbjuda fler tjänster, säger Bodil Månsson.

Trots den goda konjunkturen växte inte affärsresebyråmarknaden i Sverige under årets fyra första månader, enligt statistik från Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF). Att på en sådan marknad växa med 10 till 15 procent är en ganska ambitiös målsättning. Att FCM Travel Solutions Nordic har en egen mobil teknikplattform är en stark konkurrensfördel när de flesta andra förlitar sig på tredjepartsverktyg.

Efter uppköpet har de ytterligare tre utvecklare som arbetar på att implementera bokningsmöjligheter i FCM Travel Solutions chattapp SAM som lite ironiskt ännu inte är tillgänglig på den nordiska marknaden.

Att äga och kontrollera sin teknikplattform gör det möjligt att bygga tjänster som sticker ut i jämförelse med konkurrenterna. Det är viktigt när arvodena hela tiden pressas och det alltid finns en risk att affärsresenärerna börjar boka direkt hos flygbolag och hotellbokningssajter. Det gör det också enklare att snabbare agera på nya behov hos affärsresenärerna.

– Kundernas behov har förändrats från bekvämlighet till snabbt och enkelt. När de tidigare ville ha business class är det idag mycket viktigare att det är en snabb anslutning och en priority check-in. Kunden flyger med ekonomiklass, sitter långt fram och väljer till priority check-in.

Säkerhet har blivit allt viktigare. Företagen har också ett större behov av att alltid kunna se var i världen deras anställda befinner sig. Det är viktigt att veta att hotellet är säkert och att det ligger i ett säkert område.

– Affärsresenärerna vill också att hotell, flyg och transporter ska vara förbetalda så att de slipper redovisa utlägg efteråt.

Idag kan FCM Travel Solutions erbjuda boende via exempelvis Airbnb, men Bodil Månsson upplever ingen större efterfrågan på den typen av boende. Men delningsekonomin har sin roll inom affärsresor.

– Uber har fått ett helt annat genomslag. I London kan en Uber kosta en tredjedel mot vanlig taxi och den stora fördelen är att resan är betald när man går ur bilen.

Digitaliseringen har resulterat i allt större och mer dominerande aktörer på privatsidan. En liknande utveckling sker på affärsresesidan. En mindre aktör har inte resurserna att utveckla de digitala tjänster som framtidens resenärer förväntar sig. Att Travellink blev FCM Travel Solutions ger de resurser som behövs för att göra skillnad på marknaden. Efter år som en udda affärsresefågel i stora privatresekoncerner har Travellinks affärsresor kommit in från kylan till sin egen stam.

 

 

Bodil Månsson om
Spansk företagskultur
Det är väldigt hierarkiskt och vem som helst kan inte prata med vem som helst. Titlar är väldigt viktigt i Spanien. I Sverige är det öppnare och vi gör allt tillsammans. Men vi som kom på besök till huvudkontoret i Spanien var tillåtna att bete oss lite annorlunda. Vi kallades för The Independet Republic of Travellink.

Affärsresebyråernas framtid
Jag är övertygad om att det finns en framtid för affärsresebyråer. Affärsresebyrån ger företagens resenärer möjlighet att boka alla typer av reseprodukter på samma ställe, möjlighet att kunna boka online, få professionell service från ett dedikerat kundserviceteam oavsett vilken produkt man köper, samt få resan förbetald och slippa utlägg. Företaget får en partner som stöttar dem i ”duty of care”, säkerställer att den policy som är satt följs, uppföljning, analys av data samt förändringsförslag för att säkerställa kostnadseffektivt resande.

Lufthansas avgifter för GDS- bokningar
Alla affärsresebyråer kan inte koppla ihop sig med alla flygbolag. Och affärsresenärerna behöver kunna välja mellan många flygbolag. Med det menar jag att det behövs en gemensam plattform för distribution av flygbolag oavsett om det är GDS:er eller andra teknikleverantörer

 

Flight Center Travel Group
Flight Center Travel Group, som grundades 1982, är den största resebyråkedjan i Australien och har sitt huvudkontor i Brisbane i Australien. Koncernen omsatte 128 miljarder kronor under bokslutsåret 2017 som slutade sista juni i år. Vinst före skatt var 2,07 miljarder kronor.

FCTG har 18 500 anställda och 2500 butiker i 90 länder.

Gruppen har mer än 40 olika varumärken inom resor, varav FCM Travel Solutions är ett. FCM Travel Solution är gruppens affärsresedel, som har 500 kontor och 6500 anställda och närvaro i 95 länder. Det är ett av världens fem största travel management-bolag.