Annons:

Brist på resesäljare väntar

Tre skolor beviljades anslag för Trac-utbildningar när Myndigheten för yrkeshögskolan nyligen fattade beslut för de kommande två åren. Sammantaget innebär det att det kommer ut 50–100 för få resesäljare varje år de närmaste åren.

I förra veckan presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan vilka utbildningsanordnare som beviljas anslag för olika yrkesutbildningar de två kommande åren. Totalt hade sex anordnare sökt anslag för Trac-utbildning. Tre beviljades: Frans Schartaus Handelsinstitut i Stockholm, Yrgo i Göteborg och Travel Education Centre i Norrtälje.

De som fick nej var Östsvenska Yrkeshögskolan, Skellefteå kommun och YA Yrkeshögskola i Uppsala.

De skolor som fick ja kommer att kunna starta Trac-utbildningar till hösten och även nästa höst 2017, med plats för sammanlagt cirka 100 studenter per utbildningsstart. Utbildningarna är på två år, så våren 2018 respektive 2019 kan det komma ut cirka 100 nyutbildade resesäljare.

Från de utbildningar som pågår sedan tidigare utexamineras cirka 110  resekonsulter våren 2016 och ett år senare kommer 50 till ut.

Det här är inte tillräckligt. Svenska Resebyråföreningen, släppte förra året en rapport där man kommit fram till att branschens behov är 250 nya resesäljare per år.

SRF är glada att tre skolor beviljades anslag av myndigheten.

– Extra glädjande är att Göteborg nu åter får utbilda Trac-resekonsulter efter en paus på två år. Årets utfall var betydligt bättre än i fjol då Trac-utbildningarna inte beviljades något stöd alls, säger Lilian Brunell, ansvarig för utbildningar på SRF och vd för Trac Travel Academy.

Men hon tycker att det är synd att tre skolor fick avslag.

– Vi är bekymrade över hur resebranschen ska hitta kompetent arbetskraft utanför storstadsregionerna.

 

Förväntat antal Trac-utbildade resesäljare

2016: 110 resesäljare.

2017: 50 resesäljare.

2018: 100 resesäljare.

2019: 100 resesäljare.

Årligt behov enligt SRF: 250 resesäljare.

Kommentarer är stängda.