Annons:

CWT och HRG säger upp personal

Carlson Wagonlit Travel och HRG Nordic säger upp personal för att anpassa kostymen efter konjunkturnedgången. På CWT är senaste åtgärden att tio personer på Stockholmskontoret får sluta, vilket innebär en neddragning med en fjärdedel av personalstyrkan.

– Vi väljer att dra ner personalstyrkan på det största kontoret framför att lägga ner lokalkontor ute i landet eftersom vi vill ha kvar den speciella kompetens som varje kontor har. Samtidigt är kostnadsläget högre i Stockholm, säger Johan Wilson, vice vd och kommersiell direktör på CWT i Sverige. Han konstaterar att företaget därigenom går en annan väg än andra stora konkurrenter, som stänger kontor ute i landet och centraliserar till Stockholm.
Under det sista halvåret har antalet anställda på CWT i Sverige minskat med 30 personer till 300. Bland annat har affärsresekontoret i Halmstad stängts av strategiska skäl. Även Meeting & Events-kontoret i Sundsvall, som startade för ett år sedan för att bearbeta mötesmarknaden i Norrland, stängdes efter bara ett år.
– Vår verksamhet inom meetings och events har generellt drabbats hårt. Förutom de två på Sundsvallskontoret har vi även tvingats göra neddragningar på andra kontor ute i landet, säger Johan Wilson.
Patrick Andersen, Nordenchef och vd för CWT i Sverige, menar att företaget befinner sig i ett läge där varje krona ut och in i företaget gör skillnad.
– Förutom vår åtgärdsplan har samtliga medlemmar i ledningsgruppen kommit överens om att reducera sin lön under 2009, säger han. 
Även HRG Nordic har gjort neddragningar. Hur många som drabbats vill dock koncernchef Hans Holmen inte kommentera.
– Det pågår en anpassning av vår organisation till marknaden. Det är ingen hemlighet att Sverige är det land, av de jag ansvarar för, som har drabbats hårdast eftersom svensk ekonomi är mycket mer berörd av finanskrisen än Danmark, Finland och Norge, säger han.
En av dem som slutar är nordiska försäljningschefen Carin Sjöberg, som efter nästan sex år på HRG, går vidare till egen verksamhet.
– I samband med att bolaget har strukturerats om och samtidigt anpassats efter lågkonjunkturen förändrades innehållet i min tjänst och då var jag inte längre intresserad av att vara kvar, säger hon.
Inte heller marknadsledaren American Express Business Travel skonas från de tuffa tiderna, vilket Travel News rapporterade om i förra numret. Kontoren i Helsingborg, Skövde, Karlstad och Sundsvall har lagts ner och kunderna har förts över till andra enheter för att spara pengar. Enligt vad TN erfar drabbas ett 30-tal anställda. 
Än ser inte de stora affärsresedrakarna ljuset i tunneln. Enligt Johan Wilson har läget på affärsresemarknaden försämrats under senare tid.
– Vi har reviderat tidigare prognos och tror att volymerna på affärsresemarknaden kommer att minska 15–20 procent under 2009, säger han.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.