Annons:

Hela Resan retar resebyråer

Svenska Resebyråföreningen rasar över att staten har bidragit med 2 miljoner kronor till projektet Hela Resan och menar att sajten blir en konkurrent till resebyråerna när boknings- och betalningsfunktionerna lanseras.

– Det är upprörande att staten varit med och bidragit med att bygga på system, som bidrar till ren konkurrens med privata aktörer, säger vd Tomas G Olsson.
Han menar att själva tidtabellen och informationen om färdmedel som finns på Hela Resan i dag är jättebra. Problemen uppstår när sajten ska kommersialiseras och ett boknings- och betalningssystem färdigställas.
Banverket och Vägverket satsade en miljon kronor var i uppbyggandet av Hela Resan under fjolåret, efter ett regeringsuppdrag att öka antalet resenärer inom kollektivtrafiken. Myndigheterna, som trodde att SRF och hela resebranschen stod bakom projektet, har backat efter kritiken.
– Vi skulle ursprungligen ha lagt 2,4 miljoner kronor, men gjorde vissa justeringar av vårt åtagande för att visa vår goda vilja och att vi lyssnar till vad SRF tycker, säger Clas Roberg, projektledare på Vägverket. 
Diskussionerna kommer dock att fortsätta och SRF:s förhoppning är att Hela Resan ska betala tillbaka hela beloppet till staten.
Jan Lundin, vd för RTS, som står bakom Hela Resan, känner sig besviken och förvånad över SRF:s kritik, eftersom resebyråföreningen var med i projektet från början.
– Tomas G Olsson satt till och med i styrelsen. Det är konstigt att de ifrågasätter beslut som de själva varit med och tagit. Staten har bara bidragit till förstudien och det finns inga planer på att de ska finansiera utvecklingen av boknings- och betalningslösningen.
Vägverket anser inte att Hela Resan kommer att bli som en resebyrå. Avsluten på sajten ska göras mellan leverantörer och kunder direkt och det finns inga garantiåtaganden, 24-timmarsservice eller paketeringsfunktioner.
– Jag kan hålla med om att vi befinner oss i gränsområdet. Men Hela Resan är en gemensam distributionsplattform som ska vara konkurrensneutral och kunna användas av alla, även av resebyråer, säger Clas Roberg.   
Resebyråföreningen låter sig dock inte lugnas.
– Det här blir en internetresebyrå vad man än kallar den för. Bakom webbplatsen kommer det att ligga verktyg som Hela Resan har fått bidrag till, men som nätresebyråer som till exempel Seat24 och Travellink har utvecklat för egna pengar, säger Jonas Thyberg, jurist på SRF. 
Försenat Hela Resan letar finansiärer
RTS är i full gång med diskussioner med medlemmar, stora aktörer och banker om finansiering av Hela Resan. Runt 10 miljoner beräknar organisationen ska behövas för att bygga en applikation och komma i gång. Jan Lundin, vd för RTS, hoppas vara i hamn före sommaren.
– Det här är en trovärdighetsfråga och vi har en tuff uppgift framför oss. Vi har lite dålig tajming. Situationen på finansmarknaden leder till att detta tar längre tid än väntat. Att låna pengar till verksamhet i dag är dyrt samtidigt som bankerna är väldigt försiktiga när det gäller att låna ut pengar med risk, säger han. 
Om pengarna kommer in tar det sju–nio månader till leverans.
– Vi hoppas att vi kan få fram en första version till årsskiftet. Ursprungligen hade vi hoppats på att ha en första version klar redan förra årsskiftet, men att hitta den tekniska specifikationen tog längre tid än vi trott, säger Lundin.

Kommentarer är stängda.