Annons:

Herr och fru jet går skilda vägar

Efter tio år lämnar Gun Wikström internetresebyrån MrJet/Ebookers och tidigare konkurrent-vd:n Didrik von Seth från Resfeber och Travelocity Nordic tar över. Ebookers har under ett flertal år varit lönsamma, trots att bolaget bytt it-plattform två gånger och haft tre ägarbyten.

– Jag är stolt över att vi har tjänat pengar, även om man alltid önskar att det hade varit mer. Men det har nog varit karaktäriserande för oss att vi hela tiden har effektiviserat våra processer, säger Gun Wikström.
Enligt Travel News resebyråtopp är Ebookers den tredje största internetresebyrån i Sverige efter Travellink och Etraveli (Seat24) och jämnstora med Travelocity Nordic.
Den ursprungliga it-plattformen som skapades av MrJets grundare är dock sedan länge historia. Det har skett två teknikskiften sedan dess, först till Ebookers europeiska plattform och under 2008 till koncernens globala. Gun Wikström ser både för- och nackdelar för förändringen.
– MrJet har alltid varit snabba att anpassa sig efter marknaden. Norden är kanske den mest mogna och tuffaste internetresemarknaden i Europa. Vi kan inte vara lika aktiva lokalt med en global plattform. Fördelarna är i stället att vi får mycket mer paketerbart innehåll, säger Wikström.
Några planer att lägga ner MrJet som varumärke finns inte.
– Absolut inte. Vi använder MrJet i Sverige och Norge, Ebookers i Danmark, och det fungerar bra.
MrJet/Ebookers har traditionellt varit väldigt flygbaserat. Att öka andelen paketerade resor är ett av uppdragen för nya vd:n Didrik von Seth.
– Resfeber har varit lyckosamma när det gäller paketering och ägarna hoppas att jag ska kunna bidra med mina erfarenheter från Fritidsresor och researrangörsvärlden.
Resfeber blev aldrig lönsamt under din tid, är det risk för att det går utför med Ebookers vins-ter när du kommer in?
– Det är skillnad på bolag. I Resfeber hade vi höga utvecklingskostnader för vår nordiska plattform samtidigt som vi betalade utvecklingspengar till koncernen som vi inte hade någon nytta av. Så är inte fallet här.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.