Annons:

”Ticket har kommit på fel bana”

Per G Braathens första steg i Ticket: att avblåsa nyemissionen och byta ut styrelsen. Nu ska styrelsen med Resias förre vd Göran Grell i spetsen styra Ticket tillbaka mot en lönsam kurs.

– Vi har jättemycket duktigt folk som sitter ute i butikerna, men har gjort ett antal strategiska fel som gjort att Ticket har kommit på fel bana. Vi har inte råd med olönsamma avstickare utan måste åter fokusera på att vara en duktig detaljist, säger den nye styrelseordföranden Göran Grell.
Han menar att Ticket har förlorat i storleksordningen 350–400 miljoner på fyra misslyckade satsningar under 2000-talet: it-satsningen Dreamticket, satsningen i Belgien och Norge samt den senaste avstickaren Ticket Selection, där Ticket satsade på att sälja resor under eget varumärke i konkurrens med övriga leverantörer.
– Ticket Selection kostade oss 40 miljoner kronor direkt, men Ticket tappade även mycket indirekt eftersom avtalet med Fritidsresor gick i stöpet på grund av satsningen plus den osäkerhet i leverantörledet som det förorsakade.
Grell gör comeback på resebyråkedjan, där han arbetade som resebyråchef och försäljningschef i början av 90-talet.
Däremellan har han varit vd på konkurrenten Resia, vd på 2Entertain och arbetar nu med nye ägaren Per G Braathens investmentbolag Braganza.
Styrelsen består dessutom av nye ägaren Per G Braathen, Christer Sandahl, tidigare koncernchef i Ving/MyTravel, styrelseproffset Kia Orback Pettersson, med bakgrund inom detaljhandeln bland annat från Hemtex och Märtha Josefsson, styrelseproffs med uppdrag i bland andra Investment AB Öresund, Andra AP-fonden, Fabege AB, Luxonen S.A. och Skandia Fonder.
– Den nya styrelsen kan bland annat tillföra Ticket en hel del branschkunskap. Tillsammans har Christer Sandahl, Per G Braathen och jag 80–90 års branscherfarenhet, säger Göran Grell.
Fortfarande har Göran Grell 8,3 procent aktier i tidigare arbetsgivaren Resia.
– Mina aktier i Resia är till salu och jag har inte varit aktiv i bolaget de senaste sex åren. I fortsättningen ska jag inte ens gå på bolagsstämmorna. Det viktigaste för Ticket är inte att slå på Resia utan att skapa ett bättre Ticket, det kommer att ta tillräckligt med energi.
Per G Braathens första beslut bestod i att dra tillbaka den planerade nyemissionen på 105 miljoner kronor. Göran Grell anser att nyemissionsbeloppet var satt alldeles för högt.
– Det ger för stora utspädningseffekter för aktieägarna. Vi tittar på hur, hur mycket och när vi ska kapitalisera upp bolaget. Men det är inte säkert att det blir genom nyemission.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024