Annons:

Legend i reseindustrin fyller 90 år

Lars Magnusson är en legend i reseindustrin i Sverige. Han började sin verksamhet redan på femtiotalet och har bland annat startat STS studentresor, STS Alpresor, flygbolaget City Airline och STS Solresor. Travel News fick en telefonintervju i samband med högtidsdagen. - Hur det känns, jo tack jag tar en dag i taget.

”Jag har haft förmånen att få jobba med det som jag gillat allra mest och jag har träffat så många duktiga och intressanta människor genom åren”

Att Lars Magnusson skulle vara framgångsrik är han inte riktigt säker på. Det beror på hur man mäter. 

– Men man måste säga att det har varit god utveckling på verksamheten. Framgång handlar om att hitta rätt medarbetare och att få dem att stanna kvar och utvecklas.

Förutom att starta ett stort antal företag och bli en profil i näringslivet speciellt i Göteborg har han också hunnit med att producera och uppfostra fem barn tillsammans med sin fru Ethel. Den senare var med i verksamheten från början och följde ofta med på resor ut i världen. Men de två åkte nästan aldrig i samma flygplan. En olycka skulle inte få göra barnen helt föräldralösa. Farmor och farfar och barnflickor skötte hemmet när föräldrarna var runt i världen.

I tonåren fick samtliga barn hjälpa till på kontoret.

– Vi fick arbeta med utskick, marknadsföring och pappersarbete. Vi tyckte bara det var roligt och så tjänade vi pengar, intygar dottern Carina Bendz som är med under intervjun.

Tre av barnen är verksamma i rörelsen i dag. Koncernen är uppdelad. Lars-Olle Magnusson sköter STS Alpresor. Och två systrar, ​​Madeleine Dering och Carina Bendz, arbetar med STS studentresor. 

Verksamheten fick sig förstås en hård smäll av covid, men nu rullar det på bra igen. 

2016 blev Lars och Ethel pensionärer. Ethel har hunnit fylla 92 år. Enligt dottern Carina sopar hennes mamma bort löven framför huset familjen bott i sedan 1963 och knallar sedan ner för backen till brevlådan och hämtar dagens post. Lars läser fortfarande noggrant tidningarna varje dag. Han simmar regelbundet och lyssnar gärna på musik. Han spelar både piano och dragspel, men utan noter: 

– Jag spelar på gehör. På det sättet kan jag ju spela vad jag vill, säger Lars med ett leende. 

Men varför har du varit med så länge?

– Jag har haft förmånen att få jobba med det som jag gillat allra mest och jag har träffat så många duktiga och intressanta människor genom åren. Det har hållit mig ung i sinnet. Därför blev jag kvar på jobbet tills jag var över 80 år. Jag har tyckt att språk och resor har varit det viktigaste man kan ta sig an, och jag är väldigt tacksam för att så många har tyckt samma som mig. 

Högtidsdagen firas med ett femtiotal gäster hemma i villan som familjen har bott sedan 1963.

4 kommentarer

  1. Göran Grell: Stor grattis på Din dag, Lars. En sann inspiratör och legend!
  2. Staffan Brödjegård: Stort grattis till dig och din familj. Ni har gjort tydligt avtryck i mitt minne.
  3. Gunnel: Grattis Lars! En ledare på så många sätt! Kram från Gunnel
  4. Peter Lindberg: Många grattis bäste Lars, får tack för många inspirerande år som leverantör under min tid vid Swissair!
Jambo Tours söker en biljettör
Sista ansökningsdag:
31 januari 2023
Sales Executive – Junior – Stockholm
Sista ansökningsdag:
2 februari 2023
Restaurangchef – Vaxholms Kastell & Badholmen
Sista ansökningsdag:
23 februari 2023
Skandinaviens största safaripark söker operation manager
Sista ansökningsdag:
11 februari 2023