Annons:

Oro inför nästa års BSP-regler

De nya BSP-reglerna för resebyråernas avräkning av flygbiljetter verkar hittills inte ha skapat några större problem bland resebyråerna.

– Vi har inte fått några signaler än. Men det är ju en försämring och vi befarar att det kan bli tuffare från nästa år när avräkningen sker varje vecka, säger Tomas G Olsson, vd för Svenska Resebyråföreningen.
De resebyråer som väntas beröras mest av den krympande betal- och kredittiden är privatresebyråer med kunder som betalar kontant samt affärsresebyråer som har kunder från offentliga sektorn, som sällan betalar resorna med kort utan genom fakturering.
– De offentliga kunderna har ofta bra betalningsvillkor på minst 30 dagar, vilket betyder att resebyråer behöver en bra likviditet, eftersom de får ligga ute med pengar å kundens räkning länge, förklarar Tomas G Olsson.
 The Card Scandinavia, som levererar affärssystem till resein-
dustrin, har uppmärksammat det nya behovet hos resebyråer som befarar försämrad likviditet, främst inför 2010. De är först ute med att lansera en ny tjänst, The Card BSP-konto, för resebyråer som köper flygbiljetter via de traditionella GDS-systemen.
– Intresset är stort från alla typer av resebyråer, säger projektkoordinator Ulf Wellenius.
The Cards BSP-konto innebär att bolaget tar över betalningsansvaret gentemot flygbolagen. Betalningsvillkoren motsvarar de nya regler som IATA tillämpar i år, det vill säga 15 dagars kredittid. Men nästa år när BSP-avräkningen av flygbiljetter ska ske varje vecka kommer The Cards lösning att ge resebyrån längre kredittid. I tjänsten ingår även administrativa verktyg som ska göra det enklare för resebyråer att hantera betalning av flygbiljetter.
– Förändringarna på resemarknaden innebär att resebyråerna får nya behov och dem försöker vi täcka, säger Ulf Wellenius på The Card.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024