Annons:

Preferred Fares tar strypgrepp på GDS:er

Lufthansas Preferred Fares-modell är ytterligare en ny variant i flygbolagsvärlden för att tvinga GDS-bolagen att sänka sina avgifter till flygbolagen. Den har skapat oro bland tyska resebyråer, bland annat affärsresebyrån och Amadeuskunden Carlson Wagonlit.

– För att kunna planera för nästa år väntar vi otåligt på besked från Amadeus. Vi har kunder som inte är beredda att stå för några extrakostnader, deras resande måste vi i så fall flytta över till Sab-re, som vi också använder som GDS, säger Central- och Östeuropachef August Gossewisch.
Han menar att det finns en förståelse bland resebyråer att Lufthansa behöver minska sina distributionskostnader för lågprisbiljetter.
– Men det är svårare att begripa varför de lägger på extra avgifter på premiumbiljetter.
Preferred Fares-modellen går ut på att resebyråer som använder GDS:er som slutit avtal med Lufthansa om sänkta GDS-avgifter får tillgång till Lufthansas publicerade priser, som kallas Preferred Fares.
Om GDS:en inte slutit nytt avtal med Lufthansa kommer dess resebyråer att få betala en extra avgift på 4,90 euro vid varje bokning av en Lufthansas Preferred Fare i GDS:en. Så är fallet för Amadeus resebyråkunder just nu. Fram till nyår får dock resebyråerna pengarna tillbaka från Amadeus.
Lufthansa menar att Preferred Fares är ett frivilligt program att ansluta sig till. Alternativet är dock knappast lockande för vare sig resebyråer eller kunder. Bokar du biljetter utanför Preferred Fares-programmet är Lufthansas biljettpriser 15 euro dyrare för en enkelresa, 142 kronor. För en tur- och retur är tillägget 30 euro.
Små privatresebyråer kan även boka Lufthansas billigaste biljetter i flygbolagets nya resebyråportal. Då sker bokningen rätt in i Lufthansas system, utan att passera någon GDS, men där går till exempel inte att göra ombokningar. Flygbolaget betonar att portalen inte är anpassad för affärsresor.
Källa: Lufthansa, FVW 
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.