Annons:

Premium

Prognos: Det förlamande greppet om affärsresandet släpper

En ljusning för affärsresor och fysiska möten. Det ser Nordicbench i sina Business Travel Index, som visar växande efterfrågan på tåg och boende, men svag på resebyråtjänster. Men totalt minskar affärsresandet det närmaste året jämfört med tidigare nivåer

Business Travel Index (BTI) görs varje kvartal med samma kontrollgrupp av företag för att resultaten ska bli jämförbara över tid. Undersökningen Q2 2021 gjordes mellan 21 juni och 4 juli och omfattar 804 nordiska affärsreseansvariga, varav 270 svenskar., som bedömer behovet av resetjänster på kort (tre månader) och lång (ett år) sikt.

BTI för årets andra kvartal visar som väntat att corona håller på att släppa sitt förlamande grepp on affärsresandet. Ökad vaccination och minskad smittspridning har fått både myndigheter och företag att ändra sina reserestriktioner och rekommendationer.

”I 16 månader har världen och inte minst reseindustrin varit inslagen i en våt filt, men i juli 2021 förväntar sig många en verklig ljusning i världsekonomin liksom för den hårt drabbade resebranschen”, skriver Nordicbench.

Sammanfattningsvis rasade förstås alla index till bottennivåer under första halvåret 2020, men har i år segat sig upp mot normalnivåer med en markant ökning under andra kvartalet, då alla index för bedömt framtida behov ökat jämfört med föregående kvartal: flyg, hotell, bilhyra, tåg, resebyrå, betalsystem och konferensservice. Det enda som minskat kraftigt är videokonferens.

Men det innebär inte att livet snart blir normalt igen, allra minst för en affärsresenär. Indexen för resebyråer och konferensservice ligger fortfarande på nivåer som visar på minskat framtida behov. Och behovet av framtida videokonferens ligger trots indexminskningen på höga tal. De svarande anser att var tredje affärsresa kan ersättas av virtuella kontakter.

Det väntar tydliga förändringar i företagens resande. På frågan om företagets affärsresande kommer att öka eller minska på ett års sikt svarar 56 procent minska och bara 26 öka, medan resten svarar ”som i dag”, vilket ju oftast är på modest nivå.

Företagen börjar i alla fall avveckla sina reserestriktioner: 42 procent har sådana i dag, jämfört med 59 procent för ett kvartal sedan.

57 procent av de svarande säger sig ha order att ersätta resor med virtuella möten, förra kvartalet var siffran 71 procent.

23 procent ombeds prioritera bila framför tåg eller flyg.

Men några siffror har varit tämligen konstanta genom pandemin:

13 procent ska undvika övernattning.

16 procent ska boka själva i stället för att använda resebyrå.

34 procent måste få resan godkänd av närmaste chef.

22 procent ska resa så billigt som möjligt.

Nordicbench har också frågat hur bekväma resenärerna är med att resa det närmaste halvåret med tanke på pandemin:

41 procent är bekväma med att flyga.

22 procent är bekväma med offentliga transportmedel.

44 procent är bekväma med tågresor.

74 procent är bekväma med hyrbil.

35 procent är bekväma med att resa med färja.

74 procent är bekväma med att bo på hotell.

De som känner tvekan att resa anger följande skäl:

85 procent befarar krångel med regler för in- eller utresa.

48 procent anger smittorisk.

42 procent anar svårighet att genomföra resa och få tillbaka pengar.

41 procent tvekar inför risken att få vård i annat land.

33 procent säger att de inte vill bidra till smittspridning.

På frågan om hur pandemin kommer att påverka deras resande jämfört med tiden före corona säger:

29 procent ”betydligt mindre flyg”, 35 procent ”något mindre flyg”.

19 procent säger ”betydligt färre hotellnätter”, 38 procent säger ”något färre”.

19 procent säger ”betydligt färre fysiska möten”, 47 procent säger ”något färre möten”.

Leif Holmkvist

På nytt jobb