Annons:

Premium

Resebyråerna brottas med små marginaler

RESEBYRÅTOPPEN 2016. Resebyråernas jakt på ökad lönsamhet fortsatte ifjol. Den gick sådär, trots att det dåliga sommarvädret fick solen att skina över privatresebyråernas försäljning. Läs Travel News unika kartläggning av de 100 största resebyråerna. ENDAST FÖR PRENUMERANTER.

TEXT: Kerstin Sundmark, Per Johnsson. RESEARCH: Peter Hellman

Sveriges samlade resebyråkår kan glädja sig åt en ökad försäljning 2015 jämfört med året dessförinnan. Tråkigare för branschen är att det samlade resultatet inte riktigt hängde med i svängarna utan ligger kvar på samma nivå som 2014.
De visar Travel News årliga kartläggning av de 100 största resebyråerna på den svenska marknaden. Deras totala omsättning ökade med 16 procent under 2015 till 48 miljarder kronor. Det sammanlagda resultatet efter
finansnetto landade på 110 miljoner, vilket var samma nivå som 2014. Här
är American Express GBT:s siffror inte inräknade eftersom byrån inte redovisat sitt bokslut för 2015 vid tiden för denna tidnings pressläggning.

Etraveli, som såldes till tyska ProSieben i slutet av 2015 håller ställningen som överlägset störst på listan med en omsättning på 12,3 miljarder kronor 2015, en ökning med drygt 45 procent. Tillväxten kan dock främst tillskrivas bolagets globala satsning. Men även i Sverige, som i fjol stod för cirka 30 procent av företagets totala försäljning, noterades en tvåsiffrig tillväxt, en utveckling som håller i sig i år, enligt Etravelis vd Mathias Hedlund.

– 2015 var året när vi började få ordentlig tillväxt på våra nya marknader i Europa. Nu växer vi överallt, även i Norden där vi tar marknadsandelar, säger han.

Resultatet efter finansnetto landade på minus 55 miljoner kronor, en förbättring med 26 miljoner. EBITDA-resultatet ökade dock med 60 procent mellan 2014 och 2015 och blev 252 miljoner kronor, enligt Mathias Hedlund.

Onlinekonkurrenterna i toppen, Flygstolen, Ebookers och Travellink, minskade sin försäljning i fjol. Peter Carlsson, vd för Travellink, som sålt sin affärsresedel till australiska Flight Centre under hösten 2016, säger att byråns tapp går att härleda till en förlorad affärskund.

– 2015 var trots allt ett stabilt år för oss. Att vår omsättning minskade med 5 procent beror i stort på att vi tappade ett uppdrag för Wizz Air. I kombination med en ökad satsning på IT-utveckling av en gruppgemensam teknisk plattform gjorde det att vårt EBITDA för året nådde 13 miljoner jämfört med 38 miljoner året innan, säger han.

Medan Etraveli var överlägset störst på listan 2015, var det Ticket som redovisade största vinsten – 64,8 miljoner kronor. En förklaring är resebyråns integration mellan online- och offlineförsäljning, den så kallade ominkanalstrategin. Men även fjolårets dåliga sommarväder hjälpte till, enligt Tickets vd Katarina Petrini.

– 2015 var ett rekordår för Ticket och vi fortsatte ta marknadsandelar. Den positiva utvecklingen har fortsatt även i år. Onlineförsäljningen fortsätter uppåt och närmar sig nu 50 procent, det är där den stora tillväxten sker, säger hon.

För affärsresebyråerna var det lite upp och ner 2015 enligt SRF:s statistik. Men utslaget på hela året blev det ändå positivt. Jämfört med 2014 ökade deras försäljning med cirka 4 procent. Den bilden bekräftar också en rundringning Travel News gjort. Man hänvisar till makroekonomiska effekter, Sverige gick bra, och ett uppsving efter lite sämre tider.

– Man kan skjuta upp möten, men man kan inte hoppa över dem. Vi ser 2015 som en återhämtning, säger Sara Grün, vd för Resecity, som förbättrade både omsättningen och resultatet i fjol.

Värre var det för CWT som redovisade en förlust på 12 miljoner, samtidigt som omsättningen föll med nära 7 procent.

– Vi förlorade en stor kund inom den offentliga sektorn. Koncernen har stora omställnings- och utvecklingskostnader, som vi ju måste ta en del av och det syns på siffrorna för Sverige, säger Johan Wilson, Nordenchef på CWT.

För HRG Nordic landade vinsten för räkenskapsåret april 2015-mars 2016 på 11 miljoner, att jämföra med 12,4 miljoner året innan. Att HRG ändå håller ställningarna beror till viss del på en ny callcenterteknik, enligt Christer Nordlund, vd på HRG Nordic.

– Vi kunde också behålla våra befintliga kunder och vann några nya. 2015 VAR ETT hyggligt år även ur ett internationellt perspektiv. Några länder, bland annat Norge, gick sämre, men på det stora hela är bilden densamma som i Sverige.

När det gäller innevarande år visar SRF:s statistik upp en dyster bild av affärsresebyråerna. Under årets första fyra månader minskade försäljningen med två procent och under perioden maj till och med augusti med hela nio procent. Nedgången beror på minskad försäljning av flygbiljetter, vilket, enligt SRF, skulle kunna orsakats av en kombination av lägre priser och att en del kunder gått över till att boka hos OTA:er.

– Försäljningssiffrorna maj till och med augusti är svåra att tolka. Under den perioden är inte affärsresenärerna som flitigast och det gör statistiken mindre tillförlitlig än för årets övriga perioder, säger Johan Wilson.

På Resecity, vars omsättning ökade med 12 procent i fjol, har hittills i år sett en ökning av affärsreseförsäljningen på 20 procent.

– Man reser fortfarande mycket, men man reser billigare, säger Sara Grün.
Anders Bohlin, vd American Express Global Business Travel, uttrycker det så här:

– Jag ser egentligen ingen anledning till varför affärsresandet över huvud taget skulle minska. Om man drar ut trenden ser jag snarare ett svagt uppåtgående.

Globaliseringen borgar för det. Idag tittar inte ett nystartat företag på grannkommunen när de ska expandera, de ser var i världen marknaden finns – och då måste de resa dit. Även små företag kan bli globala relativt snabbt idag.
Egencia, vars omsättning ökade med 12 procent i fjol, ägs sedan fyra år av Expedia, vilket gör att hotellutbudet ökat avsevärt. Byråns kunder har tillgång till över 200 000 hotell och antalet bokningar har också stigit kraftigt. Företagets vd Michael Schüller delar inte den pessimistiska bild av 2016 som SRF:s siffror ger sken av.

Även CWT, HRG och Travellink är försiktigt positiva. Resandet är stabilt, 2016 blir inget katastrofår. Men det innebär inte att man kan vila på lagrarna. Utmaningarna framöver är många och stora.

– Det finns ju ingen ny marknad att ta av, så kampen om kunderna är hård. Just därför kan kunderna ställa tuffa krav och det gäller att kunna erbjuda och leverera en vass och effektiv produkt, säger Christer
Nordlund.

Mobila lösningar och onlineprodukter blir allt viktigare.

– Själva biljetten står inte i samma fokus längre, även om den är en förutsättning för att vi ska kunna erbjuda andra lösningar för våra kunder. Så länge det inte rör sig om komplicerade resor, klarar man ju att boka den själv online. Nu måste vi bland annat ha bra digitala lösningar som hjälper resenären före, under och efter resan, säger Johan Wilson.

Han får medhåll av Michael Schüller, Egencia:

– Egencia gör tunga investeringar i digitala tekniklösningar för att skapa användarvänliga onlineprodukter. Det ska vara lika lätt att boka sin affärsresa som sin privatresa. Men affärsresor involverar många komplexa processer och system, och det tar tid, kraft och pengar att utveckla dem och för oss lära sig hantera dem. Där har du förklaringen till att vårt resultat inte ökar, trots att vår omsättning fortsatte öka med 12 procent, säger han.
Anders Bohlin lyfter också fram att nya beteenden kräver nya lösningar och idéer.

– Som affärsresebyrå måste man ständigt hitta lösningar på nya ”problem”. Vi ser till exempel en ökad grad av ”consumerization”, alltså att det privata beteendet spiller över även i arbetet. Det medför en risk att företagen attraheras av andra lösningar än våra, och det måste vi matcha med ett värdeerbjudande som är ännu bättre. Men jag är ganska optimistisk inför framtiden. I den komplexa, snabbrörliga och riskfyllda värld som vi befinner oss i, har affärsresebyrån en roll att fylla. Vi kan ge medarbetarna bra och effektiva lösningar, ha koll på deras fysiska välbefinnande och säkerhet samt att se till att känsliga uppgifter inte far iväg vind för våg, säger han.

TRE TRENDER
*• Konsolidering. Uppköpen avlöser varandra i resebyråbranschen. Under hösten 2016 har Travellink sålt sin nordiska affärsresedel till australiska Flight Centre och Big Travel har köpt Resecity. Före sommaren förvärvade American Express GBT finska SMT och i juli sålde Linda Bjernståhl Flygstolen till holländska Otravo. Lägg till detta BCD Travels köp av Ticket Biz i
slutet på förra året.
• OTA. OTA:ernas tillväxt på den svenska marknaden stannade av 2015. En orsak att konkurrensen ökade när de globala metasöktjänsterna växte sig allt starkare på den svenska marknaden.
• Privatresandet ökar. Medan privatresebyråernas, inklusive online-byråernas, försäljning ökade med några procentenheter under andra tertialet (maj–augusti) jämfört med samma period i fjol, tappade affärsresebyråerna under samma period närmare 10 procent av sin försäljning.

LADDA NER RESEBYRÅTOPPEN
Tabell 1-50
Tabell 51-100