Annons:

Rörigt kring Biljett-Torgets konkurs

Den Malmöbaserade resebyrån Biljett-Torget gick i konkurs i januari, vilket drabbat ett 70-tal resenärer. Dessa hade betalat upp mot 1 miljon kronor i förskott, men resebyrån hade bara avsatt 350 000 kronor i resegarantier enligt konkursförvaltare Bengt Bülow.

– Det är en synnerligen olustig situation för de drabbade, säger han till TT.
Situationen för de berörda resenärerna har komplicerats av att Biljett-Torget inte haft egen IATA-licens. Flygbiljetterna har köpts av resegrossisten Flex Tours. Biljett-Torget som ansvarade för att sy ihop flygresan med hotell och övriga utflyktsarrangemang på resmålet hade skickat ut bekräftelse till sina kunder att paketresan var klar och bokad. Eftersom resebyråerna inte längre kan ställa ut pappersbiljetter för flygresan hade resenärerna bara e-tickets.
Men eftersom Flex Tours inte fick betalt av Biljett-Torget bokade resegrossisten av resenärernas biljetter.
– Det är svårt för resenärerna att veta mot vem de ska rikta sina anspråk. Det är tämligen oklart om Flex Tours agerande är juridiskt rätt. Jag hoppas att denna fråga kan redas ut snart, säger Bengt Bülow.
Bland de drabbade resenärerna finns en familj som betalat 60 000 kronor för en resa till Thailand.
– Det är första gången i mitt liv som jag har haft möjlighet att spara ihop till en resa som är så här dyr. Jag har sparat i ett halvår och betalat kontant, berättar den förtvivlade resenären Karolina Nordh för en lokaltidning.
Flera av de drabbade resenärerna planerar därför att stämma Flex Tours inför domstol om inte bolaget tar på sig ansvaret att ersätta resenärerna.
De resenärer som enbart bokat en flygstol har inga möjligheter att få pengar tillbaka genom Biljett-Torgets resegaranti, eftersom den endast omfattar paketresor och paketreseliknande resor.
Biljett-Torgets ekonomi har varit skakig de senaste åren. Enligt Travel News senaste resebyråtopp gjorde resebyrån en förlust på 616 000 kronor 2007.
Det året sjönk omsättningen med över 20 procent till 33 miljoner kronor. Enligt TT var omsättningen 2008 ännu lägre, runt 25 miljoner.
Konsumentverkets jurist Henrik Hoffmeister betonar vikten av att resenärer är noggranna med att kontrollera reseföretagets ekonomi inför en resa. Såväl resegarantier som resebyråns samarbetspartners.
– Det är naturligtvis extra viktigt i dessa tider för de här bolagens marginaler är mycket små, säger han till TT.
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Konferensproducent till STS Alpresor
Sista ansökningsdag:
30 september 2023