Paketresedirektivet håller för närvarande på att omförhandlas i EU-kommissionen. Därför har SRF skrivit flera brev till regeringen och till Anna-Maria Corazza Bildt, som är ledamot i utskottet som behandlar konsumentskyddsfrågor.
– Som det är nu är reglerna i Sverige mycket tuffare än i till exempel sydeuropeiska länder, vilket innebär snedvriden konkurrens. Vi hoppas på ett helt harmoniserat direktiv, som måste följas fullt ut av alla medlemsstater. Som förslaget ser ut nu är graden av harmonisering ganska hög, säger Tomas G Olsson, generalsekreterare för SRF.
EU-parlamentet har nyligen avslutat en så kallad första läsning och lämnat över sitt förslag till rådet. I höst kommer förmodligen en andra läsning ske, då ytterligare ändringar kan ske.
– Det tas knappast beslut förrän tidigast 2015. När ett nytt direktiv slutligen fastställts har medlemsstaterna två år på sig att införa reglerna i lagstiftningen.
I SRF:s senaste skrivelse i april krävde de att även researrangörer ska få rätt att få kompensation av flygbolagen för kostnader de drabbas av vid inställda och försenade flyg.
– Idag vägrar de ofta att betala någonting när gruppresor bokats av researrangörer. Ändå är researrangörerna skyldiga enligt paketreselagen att betala resenären. Det blir kostsamt för researrangörerna, som till exempel vid Lufthansas strejk nyligen, när arrangörerna måste köpa nya flygbiljetter eller återbetala resans pris till resenären.
SRF är också kritiska till att det nya förslaget inte innehåller regler om att resor, där kunder bokar på flyg och hotell på flygbolagens hemsidor, är paketresor.
– Flygbolag kommer alldeles för lätt undan och slipper ställa garantier. Det har kommissionen inte tagit tag i, kanske för att flygbolagen har starka lobbyorganisationer,.
SRF ändå är relativt positiva till förslaget, medan många andra medlemsländer, som till exempel Tyskland, reagerar starkt mot förslaget, då deras ansvar gentemot konsumenterna kan komma att öka betydligt.